Nicoleta Eftimie şi-a împlinit visele: este medic şi ofiţer
0Medic primar de la vârsta de 35 de ani, subcomisar dr. Nicoleta Eftimie are grijă de 900 de pacienţi. De copil şi-a dorit să ajungă medic şi să salveze oameni.
Desemnată şef al Centrului Medical Judeţean Brăila (CMJ), dr. Nicoleta Eftimie este „omul potrivit la locul potrivit". Asta pentru că a visat dintotdeauna să salveze oameni şi să poarte halatul alb, imaculat, al medicului.
Deşi este ofiţer superior MAI, scms. dr. Eftimie emană mai degrabă încredere şi blândeţe, decât „teama" specifică structurii din care face parte.
„Am absolvit Colegiul Naţional «Nicolae Bălcescu» - profil Chimie-Biologie, promoţia 1989. Am vrut să fiu medic de mică, deşi nu am medici în familie. Am avut, întotdeauna, părinţii alături, iar aceştia m-au încurajat şi s-au ocupat de educaţia mea. Mi-au transmis un mesaj: să am sufletul deschis către suferinţele semenilor. Le datorez foarte mult", ne-a spus dr. Eftimie.
Salvator de vieţi
În 1996, a absolvit Facultatea de Medicină „Grigore T. Popa" din Iaşi, specializarea Medicină Generală, şi tot acolo a urmat şi rezidenţiatul.
A fost atrasă de meseria de medic la ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă).
„Am fost atrasă de mică de această meserie, chiar am locuit aproape de Pompieri, pe Bulevardul Dorobanţi. Treceau maşinile de pompieri prin faţa blocului iar vecinii mei, dintre care unii erau pompieri, îmi povesteau cum salvează oameni. Aşa se face că, iniţial, am lucrat la UPU, apoi, din iulie 2000, în MAI", povesteşte medicul militar.
Nicoleta Eftmie a ajuns medic militar după ce a citit un anunţ în „Viaţa Medicală". I-a fost uşor să ia concursul, pentru că lucrase la UPU şi era familiarizată cu tainele meseriei. La vârsta de 35 de ani era deja medic primar în medicină generală.
Căsătorită de la vârsta de 24 de ani, când încă era în facultate, cu medicul stomatolog Eftimie, Nicoleta se mândreşte cu fiul de 16 ani, Andrei-Tudor, elev la Liceul „Hariclea Darclee", la Actorie. Andrei, spre bucuria mamei, vrea să se facă medic.
Vindecă şi suflete
„Am încercat tot timpul să menţin un echilibru între carieră şi familie. Mă simt împlinită din punct de vedere profesional şi datorez asta şi familiei", ne-a mărturisit medicul de la CMJ.
Nicoleta Eftimie a făcut masteratul la Sibiu, în Management sanitar. A urmat şi cursuri de Terapia Familiei şi a Cuplului şi are atestat în Ecografie generală. Ca şef CMJ, este iubită şi apreciată de colegi şi subordonaţi, tocmai pentru că pune preţ pe sufletele oamenilor.
„Practic un management modern, pun foarte mult accent pe resursele umane. Consider că ele sunt mai importante decât resursele financiare. Filosofia mea de viaţă o extind şi asupra subordonaţilor. Cât priveşte relaţia cu bolnavii, pun accent pe prevenţie. Consider că datoria fiecărui medic este să prevină, chiar şi atunci când este vorba de un număr mare de pacienţi. E o problemă de atitudine, nu de timp", precizează medicul militar.
Potrivit dr. Eftimie, cu atât mai mult în sistemul militar este nevoie de oameni care să pună accent pe „latura emoţională a bolii". Nicoleta Eftimie îşi propune să-şi definitiveze formarea profesională şi să devină psihoterapeut. Vrea, totodată, să urmeze o supraspecializare în Diabet şi Boli de nutriţie.
Ce-i place
Îmi place psihologia, motiv pentru care am urmat cursuri de terapie la Asociaţia pentru Terapia Familiei şi a Cuplului, la Iaşi. Îmi place să gândesc pozitiv. E o filosofie de viaţă. Practic aceste „hobby-uri" şi cu pacienţii, ca o extensie a vieţii profesionale.
Ce nu-i place
Nu-mi place inerţia în sentimentele negative. Nu-mi plac bârfa, situaţiile conflictuale, lipsa de respect faţă de vârstnici. Îmi displace fumatul şi viaţa dezordonată. De altfel, promovez un stil de viaţă sănătos, cu mişcare, fără excese, cu bună dispoziţie.
Întrebări şi răspunsuri:
Cum ar trebui trataţi pacienţii?
„Felul în care medicul priveşte viaţa se răsfrânge asupra calităţii actului medical în sine. Pacientul trebuie tratat holistic, în context bio-psiho-social, nu doar prin prisma bolilor. Tratăm pacienţi, nu boli".
Aţi întâlnit cazuri mai deosebite?
„Niciun caz nu seamănă cu altul, zilnic am noi şi noi experienţe de viaţă. Vin la mine oameni descurajaţi datorită afecţiunilor grave şi pleacă acasă optimişti. De aceea, vindecăm şi suflete. Dacă nu putem întotdeauna, măcar să încercăm să ajungem la sufletele oamenilor".
Profil
Născută: 11 aprilie 1971, Brăila.
Studii: Facultatea de Medicină „Grigore T. Popa" Iaşi. Master în Management sanitar. Cursuri de Psihologie.
Ocupaţie: Medic militar, şeful CMJ Brăila MAI.
Familie: Căsătorită, are un fiu de 16 ani.