Brăila: Ionel Negruţ a compus peste 700 de epigrame şi 400 de rebusuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Ionel Negruţ a compus peste 700 de epigrame şi 400 de rebusuri
Brăila: Ionel Negruţ a compus peste 700 de epigrame şi 400 de rebusuri

Inginerul Negruţ a intrat în mileniul III cochetând cu epigrama. A ocupat de zece ori locul I pe judeţ la rebus, fiind clasat între primii 12 rebusişti din România

Profil

Născut:  4 decembrie 1945, Brăila.
Studii:  Universitatea Politehnică Bucureşti – Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii.
Ocupaţie:  pensionar „activ”. 
Familie:  căsătorit, un copil.

Membru, din anul 2001, al Cenaclului umoristic „Ştefan Tropcea” al epigramiştilor brăileni, Ionel Negruţ a lucrat, vreme de 30 de ani, la Căile Ferate Române. Mai în glumă, mai în serios, inginerul electronist spune că, aşa cum „calea ferată este peste tot”, la fel, s-a perindat pe la mai toate regionalele CFR.

 „Am lucrat la Regionalele Braşov, Bucureşti, Constanţa şi Galaţi, până la ieşirea la pensie, după care încă doi ani, la AFER Bucureşti, până în anul 2000”, povesteşte inginerul Negruţ.

Patru premii I la concursurile naţionale de epigramă

Mucalit, îndrăgostit de matematică, mereu gata să arunce „săgeţi inofensive”, Ionel Negruţ a înnobilat epigrama. Datorită semnului zodiacal, nu pierde ocazia de a meşteşugi catrene în cercurile oamenilor de cultură.

Cu ocazia lansărilor de carte, a expoziţiilor sau festivalurilor de umor, Ionel Negruţ a compus şi compune epigrame, şi o face ca nimeni altul. Iată un exemplu: „Cu preţurile ce-au sărit/ Că-s din import sau indigene/ În multe case-au devenit/ Şi gazele... lacrimogene!”

„Am participat activ la mai toate concursurile naţionale de epigramă şi am obţinut patru premii I, un premiu III şi trei menţiuni”, ne-a spus electronistul îndrăgostit de epigramă.

Negruţ s-a clasat de şase ori între primii 12 rebusişti din ţară

Personalitate polivalentă, Ionel Negruţ nu este doar un epigramist de renume, este şi un rebusist de excepţie. Realizările sale vorbesc de la sine.

În perioada 1994-2006, a fost de zece ori campion judeţean al Brăilei la Campionatul Naţional de Compunere („Rebus-Flacăra”). A fost, de asemenea, de şase ori clasat între primii 12 rebusişti din România.

S-a clasat, de asemenea, între primii rebusisţi din ţară la Concursul de definiţii „Memorialul Gh. Dobrescu Jr.”, desfăşurat la Târgovişte (2003 şi 2005). Inginerul Negruţ a ocupat un binemeritat loc II la Concursul de definiţii „Rebusmania 2006”.

Tot el a compus peste 400 de careuri de „definiţii şi surpriză”, publicate în „Rebus-Flacăra”, „Rebusache”, ziarul „Brăila” etc.

„Nu pot să nu le mulţumesc confraţilor epigramişti din Cenaclul „Ştefan Tropcea”, cât şi confraţilor din Uniunea Epigramiştilor din România, pe care i-am întâlnit la ocazii deosebite. Tuturora le mulţumesc pentru că m-au introdus în tainele epigramei”, ne-a spus rebusistul-epigramist.
  
Ce-i place

"Îmi place atmosfera destinsă. Îmi place să înveselesc oamenii, schimbându-le mina închisă, indiferent de situaţie şi de companie, printr-un „UMOR NEGRUŢ”. De multe ori, ironia Săgetătorului deranjează pe cei mai „slabi cu vorbele de duh”, dar toate intră pe făgaşul lor, pentru că lipseşte răutatea". 

Ce nu-i place

"Nu-mi place lipsa de educaţie şi de credinţă adevărată în Dumnezeu. Nu-mi place că, deşi m-am străduit, n-am reuşit să adun epigramele mele într-un volum, poate şi din cauza lipsei banilor necesari. Nu-mi place – că tot se vehiculează ideea - să fie redus numărul de parlamentari români, pentru că, fiind mulţi, parlamentarii pot fi criticaţi «la grămadă»"

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi ajuns „scriitor de epigramă”?

„Lucrând la CFR toată viaţa, după încetarea activităţii n-am renunţat „să fac ca trenul”, astfel că am ajuns epigramist. Din rebusist poţi ajunge epigramist. Reciproca, însă, nu este adevărată. Întrucât careurile rebusiste sunt pătrate, iar epigrama are patru versuri, cu puţin umor mi-au zis amicii „artist la puterea 2”, adică „artist la pătrat”.

Vi s-a spus că semănaţi un pic cu actorul Tony Grecu?

„Asemănarea cu Tony Grecu nu este deloc întâmplătoare. Amândoi suntem săgetători, amândoi suntem de profesie ingineri electronişti. Tony Grecu a făcut armata la Brăila, oraşul în care eu m-am născut. Sunt trei repere comune, la pătrat!

Din anul 2003, inginerul Ionel Negruţ este membru al Uniunii Epigramiştilor din România (UER). A participat la 11 festivaluri de epigrame şi a compus peste 700 de catrene, pe care le-a publicat în ziarul „Brăila”, revista „Epigrame”, în nenumărate antologii şi periodice.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite