Tot mai mulţi brăileni îşi izolează apartamentul pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Trufaş este unul dintre brăilenii care şi-au făcut reabilitare termică pe bani proprii
Dumitru Trufaş este unul dintre brăilenii care şi-au făcut reabilitare termică pe bani proprii

Autorităţile s-au îngropat într-un munte de hârtii şi nu au reuşit să ajute şase blocuri cu fonduri pentru reabilitarea termică. 266 de apartamente aşteaptă avizele pentru a beneficia de reabilitare termică. Alte patru blocuri au depus până acum solicitări în acest sens. Sătui de aşteptare, unii brăileni fac reabilitare termică pe bani proprii.

La sfârşitul anului trecut, municipalităţii i-au fost retrase sumele alocate pentru reabilitarea clădirilor. Motivul: banii nu au fost folosiţi deoarece s-a întârziat procedura legată de licitaţie.

Locatarii celor şase blocuri care pregătiseră documentele necesare pentru a beneficia de această facilitate s-au văzut nevoiţi să mai aştepte încă un an începerea lucrărilor.

La polul opus sunt brăilenii care nu au dorit să mai aştepte, au strâns bani şi au trecut la fapte. Dumitru Trufaş, 69 de ani şi-a făcut izolaţie termică pe banii săi în urmă cu trei ani.

„Stau la parter, pe colţ. Factura la căldură era destul de mare. Este greu să-ţi convingi vecinii să participe la un proiect de reabilitare termică a blocului, mai bine faci singur. Am decis împreună cu soţia să facem noi reabilitarea. Am plătit acum trei ani aproximativ 700 de lei pentru materiale şi manoperă şi suntem foarte mulţumiţi", spune Dumitru Trufaş care adaugă că temperatura în casă a crescut cu cel puţin două grade după lucrări.

Proiect în derulare

La începutul lunii martie, proiectantul, SC „Egeria" SRL Brăila a predat UATM Brăila documentaţia tehnică pentru cinci din cele şase blocuri urmând ca în perioada următoare să fie predată şi documentaţia pentru ultimul bloc.

Oamenii au rămas şi fără bani şi fără izolaţii

După finalizarea fazei de proiectare, urmează a fi demarată procedura de achiziţie şi de contractare a executării lucrărilor de intervenţie.

„Totodată, a fost înaintată către Ministerul Dezvoltării solicitarea de reincludere în program a celor şase blocuri împreună cu copie după Lista obiectivelor de investiţii pe anul 2010, în vederea acordării cotei părţi de la bugetul de stat", a precizat Camelia Guşatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

10 blocuri pe lista de aşteptare

Blocurile care au depus documentaţia încă din 2009 şi sunt şi acum în aşteptare sunt: 11 - 15, C10, B5, B8, B14, B13, în total 266 de apartamente. Lor li se adaugă alte patru care de la începutul anului şi până acum au depus cereri pentru a fi incluse în Program.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite