Mugurel Alexandru Badiu este părintele primelor ediţii ale Festivalului „Lotca de Aur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mugurel Badiu
Alexandru Mugurel Badiu

Implicat în actul cultural al oraşului, Badiu şi-a pus amprenta şi pe Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, dar şi pe primele festivaluri locale de muzică uşoară. Deşi lucrează de 13 ani în cadrul Primăriei municipiului Brăila, având atribuţii pe linie culturală şi relaţii externe, Alexandru Badiu spune că totuşi nu este cel mai longeviv funcţionar de acolo.

Activitatea şi experienţa sa de viaţă sunt însă un exemplu demn de urmat.

Încă din copilărie, pe care şi-a petrecut-o în oraşul natal, sportul şi drumeţiile au fost marea pasiune.

„În mare parte îmi petrecem timpul prin port, la docuri, pentru că tatăl meu era salariat în Port, cu escapade în Insula Mare, când încă nu era îndiguită, fie la canotaj, fie la pescuit, cu prietenii", se destăinuie Alexandru Badiu.

După Academie, până în 1984, a făcut parte din activul organizaţiei de tineret, cu atribuţii pe linie sportivă, culturală şi turistică.

În acest timp, între 1973-1976 a fost directorul Clubului Tineretului din Brăila, iar apoi, până în 1984, a activat în cadrul Biroului de Turism pentru Tineret (BTT), pe turism extern. Din 1984 până în 1997 a condus activitatea sucursalei judeţene LOTO-PRONOSPORT.

Nostalgii

Povesteşte cu mândrie de perioada când s-a ocupat de organizarea primelor ediţii ale Festivalului Concurs de Muzică Uşoară „Lotca de Aur", colaborând, cu succes, cu regretatul regizor Sorin Grigorescu şi numeroşi solişti de muzică uşoară, de la Dan Spătaru, la Aurelian Andreescu, Corina Chiriac, Florin Bogardo, Cornel Costantiniu sau compozitorii Vasile Vasilache Jr. ori Temistocle Popa.

Nu a fost deloc simplu.

„Pentru organizarea unui asemenea festival trebuia muncă asiduă şi dedicare totală, mai ales că era o iniţiativă a noastră, cu colaborarea TVR. Şi aici, ţin să reamintesc faptul că un aport deosebit la buna desfăşurare a festivalului l-a avut prof. Lucian Macedon de la Liceul de Artă", ne-a spus Alexandru Badiu.

Acum, în fiecare an, este unul dintre cei care au grijă ca Zilele Municipiului să se desfăşoare "ca la carte", iar o dată la doi ani, Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare.

Sportul, o altă mare pasiune

Activitatea din domeniul sportiv este, de asemenea, una de remarcat, lăsându-şi amprenta, alături de colegii de la acel moment, în organizarea Crosului Tineretului.

"Era o pepinieră în ceea ce priveşte sportul de performanţă şi mai ales, în ceea ce priveşte atletismul. Spre exemplu, la Crosul Tineretului a fost descoperită Maricica Puică", ne povesteşte acesta.

În plan local, a conceput, desfăşurându-se mulţi ani la rând, „Cupa Speranţelor" la volei şi Cupa Danubiana la handbal, fete şi băieţi.
Acum, în paralel, coordonează activitatea, pe plan local, a CSOP, institut de sondaje şi studii de piaţă.


Întrebări şi răspunsuri

Cum se făcea turism înainte de 1989?
A.M.B.: Nu aveai voie să te deplasezi decât 200 de kilometri de la locul de îmbarcare. Găsisem însă o metodă să trecem peste reguli. Organizam excursii de trei zile, din care două aici şi o zi în Bulgaria, pentru că în extern nu aveam limitare".

Nu vă este teamă că o să vă ieşiţi din ritm?

A.M.B.:Merg pe principiul „mai bine te consumi, decât să rugineşti". Îmi doresc să călătoresc la fii mei. Unul, inginer în electronică, este de 14 ani în Singapore, unde lucrează în cerecetare, iar celălalt este plecat de şase ani, din care doi i-a petrecut în Coreea de Sud, acum fiind în Norvegia.

Ce-i place?

Îmi plac oamenii deosebiţi, comunicativi, aceia cu care lucrez cu mare plăcere şi chiar cu uşurinţă cu ei. Cât timp am fost director la LOTO-PRONOSPORT în oraş am pus pe primul plan oamenii de acolo şi crearea unor condiţii cât mai bune de activitate. Îmi plac oamenii sinceri, deschişi, veseli.

Ce nu-i place?

Nu-mi plac singurătatea, minciuna, noncomunicarea şi persoanele duplicitare. Nu-mi plac aceia care nu se ţin de cuvântul pe care şi l-au dat, care nu ştiu să respecte regulile, care nu sunt parolişti şi care te vorbesc pe la spate. Nu-mi plac, pe scurt, făţărniciile, dar nici violenţele verbale sau fizice.

Profil:
Născut: 18 iulie 1944, Brăila
Studii: Academia „Ştefan Gheorghiu", Facultatea de Istorie
Ocupaţie: funcţionar, Primăria Brăila
Familie: căsătorit, doi fii şi doi nepoţi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite