Mr. Leonard Stănescu Şef de stat major al Batalionului 528 Cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A îmbrăcat uniforma militară de la vârsta de 14 ani când a ales să urmeze cursurile liceului militar din Craiova. Departe de casă a învăţat că un militar trebuie să trăiască în onoare.

Profil

Născut: 5 august 1972, Brăila.
Studii: Şcoala de Ofiţeri de Infanterie, Colegiul de Război al Forţelor Armate Turce.
Ocupaţia: ofiţer de carieră
Familie:căsătorit, un copil

Deşi liceul era patronat de Forţele Aeriene, a ales totuşi Forţele Terestre, aşa că a urmat şi absolvit Şcoala de Ofiţeri de Infanterie din Sibiu.
„După absolvire am fost repartizat la Vânătorii de Munte din Petroşani, unitate, astăzi, desfiinţată ca urmare a reformării sistemului militar
în vederea accederii în structurile Alianţei Nord Atlantice. De altfel, se ştie, cei mai buni absolvenţi de la infanterie sunt repartizaţi la Vânătorii de Munte , Cercetare şi Paraşutişti. La Petroşani am fost practic în primele arme pentru că acolo am ocupat funcţia de comandant al plutonului de cercetare alpină al Brigăzii 7 Vânători de Munte"
, şi-a depănat amintirile maiorul.


Din nou acasă


Din anul 1996 a revenit pe meleagurile natale, la Batalionul 528 Cercetare. Practic aici şi-a petrecut cea mai mare parte a activităţii cu o scurtă întrerupere de numai doi ani, când a ocupat funcţia de Comandant a Comenduirii Garnizoanei Brăila.


„Batalionul 528 Cercetare a fost şi va rămâne pentru mine a doua casă. Uneori, şi nu greşesc când spun acest lucru, a fost chiar prima casă. De altfel, dacă vorbesc numai de alarmele de exerciţiu, de taberele de pregătire la munte sau în Delta Dunării şi adun zilele şi nopţile petrecute în corturi sau cabane militare alături de camarazi se vede că de fapt mai bine de 20% din timp a fost petrecut la oaste", ne-a mărturisit ofiţerul.


Glorii militare


Este unul dintre puţinii militari români care au avut ocazia să se instruiască, la un curs de un an, la Istambul, la Colegiul de Război al Forţelor Armate Turce.
„Turcia este un stat prin excelenţă militar. Istoria Turciei a fost creată prin forţa armelor. În general vorbind de forţele armate ale lumii cei mai cazoni ni se par germanii. Ei bine, colegul meu, la cursurile din Turcia, a fost un ofiţer al Bundeswhr-ului, şi deci, prin tradiţie era un spirit ordonat şi disciplinat. Dar turcii erau mult mai milităroşi decât el. Militarii turci se mândresc cu istoria lor militară şi prin tradiţie ei au un cuvânt greu de spus în afacerile statului. De altfel de la Kemall Ataturk a rămas ca lege de bază că Armata Turcă este garantul democraţiei statului, de aceea militarii au întrerupt, uneori destul de dur, orice derapaj de la evoluţia democratică a Turciei", ne-a explicat maiorul Leonard Stănescu.


Ofiţerul a luat în primire noua funcţie, de şef de stat major al batalionului, chiar de Ziua Naţională. Deja este preocupat ca sarcinile ce-i revin să fie îndeplinite aşa cum scrie la carte.

Întrebări şi răspunsuri


Cum rezolvă militarul problemele din afara serviciului?


Unele le rezolvă, altele nu! Spre exemplu soţia este de mult timp fără serviciu. Deşi este contabilă de profesie, criza a făcut ca un loc de muncă să fie aproape imposibil de găsit. Alte probleme dacă apar le tratăm împreună.

Ce calităţi trebuie să aibă un cercetaş?


Un cercetaş trebuie să fie înzestrat cu mult calm, cu multă răbdare. El poate fi obligat să stea ore întregi nemişcat în poziţie de ambuscadă. Trebuie să fie foarte echilibrat psihic, cu o bună condiţie fizică. Trebuie să fie inteligent, fin observator al mediului înconjurător.

Ce-i place?


Să citească. Citeşte orice carte. Nu-i place să citească însă „pe ecran". Îi place mişcarea. Chiar dacă prin natura meseriei este în permantă mişcare, nu ezită ca în secunda doi să nu plece într-o excursie sau drumeţie cu familia şi prietenii. Îi place să fie alături de fetiţa de patru ani care cere tot timpul informaţii noi despre tot ce o înconjoară.


Ce nu-i place?


Detestă beţivii. Îi urăşte visceral pe bârfitori, pe cei cărora le vorbeşte gura fără ei şi împroaşcă cu noroi fără nicio noimă. Preferă adevărul crud şi dureros care este mult mai bun decât o periuţă fără valoare. Nu suportă linguşitorii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite