Monştrii: Cum au ajuns copiii din Brăila să moară sub ochii autorităţilor?! VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Week-end-ul trecut, în judeţul Brăila, trei copii au murit: unul ucis cu bestialitate, altul, o fetiţă surdomută, s-a înecat în timp ce părinţii, lipoveni, petreceau Crăciunul, iar al treilea, un bebeluş, a murit din cauza mizeriei.

Protecţia Copilului din Brăila a avut, la un moment dat, în atenţie două dintre familiile în care, week-end-ul trecut,şi-au găsit sfârşitul copii.

„Pe acest copil (Petruş - n.r) l-am monitorizat până în septembrie 2010, cât s-a aflat la bunicii materni, în oraş, apoi n-am aflat unde s-a mutat, deşi am făcut adrese către primării. Până atunci, nu au fost sesizate semne ale unei posibile forme de abuz asupra minorului aflat în îngrijirea mamei", ne-a declarat Simona Cimpoae, director adjunct al Protecţiei Copilului Brăila.

Pe 5 ianuarie, Petruş Stelică Smadu a fost ucis de femeia care i-a dat viaţă, alături de iubitul său mai tânăr.

Mama, Mirela Smadu, de 31 de ani, din comuna brăileană Romanu, l-a torturat cot la cot cu bărbatul vieţii sale, Viorel Dragomir, de 27 de ani, omul care „o cucerise cu o ţigară", după cum povestesc chiar părinţii Mirelei, din municipiul Brăila.

„Mirela a venit la sfârşitul lui septembrie să-mi ia nepoţelul. A urlat la mine că are nevoie de banii de alocaţie ca să îi ia acolo, la Romanu, de la 1 octombrie. Dacă aş fi ştiut, îi dădeam cu un par în cap", ne-a declarat bunica, Maria Smadu. Ancheta a scos la iveală detalii şocante ale unui caz cum n-a mai cunoscut România.

„Bunica lui avea mare grijă de el. Cât a fost aici au venit inspectori de la Protecţia Copilului şi nimeni nu a avut nimic de obiectat. Fugea pe aici pe stradă după pui, astă vară. Păcat de el", ne-a declarat Ioana Popa, o vecină. Şi tatăl natural al copilului, Dumitrel Coman, 33 de ani, îşi aminteşte: „Petruş era bine aici, dar Mirela n-avea grijă de el".

Câţi ca ei?!

„Este un comportament deviant. Ne dăm seama despre asta că era deviant abia când i-am prins. Câţi ca ei?! Asta e problema! Acesta nu e decât un vârf de ice-berg. N-am mai întâlnit caz de o asemenea cruzime", ne-a spus Marian Taifas, psiholog criminalist al Poliţiei brăilene.

Strigător la cer este că toate instituţiile statului îndrituite să apere drepturile copiilor au avut acest caz, încă de la început, sub ochi.

Mirela, absolventă de Şcoală Profesională Specială, a mai avut patru copii, dintre care doar unul a fost recunoscut de tată. Petruş Stelică purta numele bunicilor materni. Un altul i-a murit după naştere, iar ceilalţi trei sunt instituţionalizaţi.

„Unul are dizabilităţi şi e într-un centru. În 2006,i-am luat doi dintre copii, un băieţel şi o fetiţă, fiindcă erau în situaţie de risc, în condiţii mizere", ne-a mai declarat Simona Cimpoae.

ALT CAZ, ALTĂ DRAMĂ

Vezi aici povestea copilului de o lună, ucis de mizerie

Bebeluş ucis de mizeria în care trăia
La numai o lună, copilul care fusese născut în zăpadă, lângă un gard, a încetat din viaţă. Practic, micuţul s-a născut bolnav.

Tot în weekend-ul trecut, în localitatea Tătaru din Deduleşti, s-a mai produs o tragedie. Un bebeluş de numai o lună a murit din cauza unei viroze fulminante.
Copilul a fost găsit mort într-o cămăruţă din lut, insalubră, în care mai erau trei fraţi ai săi. Imediat după aflarea veştii, autorităţile locale au luat măsuri pentru protejarea fraţilor săi, iar Poliţia a deschis dosar penal pentru stabilirea vinovăţiilor.
Copilul nici nu fusese botezat şi fusese născut pe 1 decembrie, în zăpadă, lângă un gard. A fost dus la maternitate, dar apoi a fost externat. Andreea Micu, mama copiilor, povesteşte că micuţul n-a dat semen că s-ar simţi rău.
Nici tatăl, Constantin Matei nu credea că bebeluşul nu va supravieţui, chiar dacă bordeiul în care locuiesc cu toţii arată mai rău decât o cocină. În urma tragediei, Protecţia Copilului i-a luat pe fraţii bebeluşului. Vecinii familiei respective povestesc cu groază cum, la sosirea Medicinei Legale, familia n-avea nici măcar o pătură să învelească trupul bebeluşului. Vecinii mai spun că moartea micuţului ar fi putut fi evitată dacă autorităţile responsabile ar fi intervenit la timp.
Reprezentanţii Primăriei spun că i-au ajutat cât au putut.
Romică Orăşanu, secretarul Primăriei spune: "Am început prin a le scoate certificate de naştere, fiindcă nu aveau nici documente".
În acest caz a fost deschis şi un dosar de cercetare penală. Agentul Camelia Bucur, de la Poliţia Brăila, susţine: "S-a deschis un dosar de cercetare penală pentru a se stabili vinovăţiile".

Cei doi părinţi riscă acum să fie decăzuţi din drepturi, iar mama ar putea fi acuzată de moartea bebelusului.

IATĂ ÎNTREG PUNCTUL DE VEDERE AL PROTECŢIEI COPILULUI DESPRE CAZUL MIRELEI SMADU

INFORMARE
privind situaţia socio - familială a copilului decedat, S.P.

Copilul S. P., decedat la vârsta de 3 ani şi 8 luni, cu paternitate nestabilită şi mamă S.M. este rezultat al unei relaţii de uniune consensuală, întreruptă înainte de naşterea copilului.
Mama S.M. are vârsta de 31 de ani, este absolventă de Şcoală Profesională Specială, casnică, cu domiciliul legal în Braila. Se observă la mamă existenţa unor probleme de întârziere mentală, neexistând însă un document medical care să certifice acest lucru.
La data naşterii copilului, mama mai avea trei copii, beneficiari de măsură de protecţie în cadrul DGASPC Brăila, rezultaţi din diverse relatii de concubinaj.

- S. N., cu vârsta de 11 ani este încadrat în gradul grav de handicap. Acest copil beneficiază de masură de protecţie specială din anul 2006 ; este protejat în cadrul unui centru specializat, care răspunde prin serviciile oferite, nevoilor speciale ale acestui copil ;
- P. G. A., cu vârsta de 7 ani, are paternitate stabilită şi beneficiază de măsură de protecţie specialăa din data de 04.05.2004 ca urmare a solicitării tatălui P.C., care motiva cu lipsa posibilităţilor materiale coroborată cu dezinteresul mamei pentru îngrijirea copilului pe care, acesta afirmă, că l-a părăsit din luna ianuarie 2004. {n prezent acest copil se află în plasament la asistentul maternal profesionist împreună cu sora sa, S.M. ;
- S. M., cu vârsta de 6 ani, se află în plasament pe perioadă nedeterminată la asistent maternal profesionist, din anul 2006.
Un alt copil al mamei, S.D., născut în anul 2006 a decedat la o saptamână de la naştere.
Instituirea măsurii de protecţie specială pentru copiii N. şi M. s-a realizat ca urmare a autosesizării instituţiei noastre cu privire la decesul copilului S. D. Datorită faptului că familia a refuzat stabilirea măsurii de protecţie specială, instituţia noastră s-a adresat Tribunalului Brăila cu solicitarea de emitere de Ordonanţă Presidenţială ; punerea în aplicare a hotărârii instanţei s-a realizat prin implicarea unui executor judecătoresc.

Vizitele efectuate la domiciliul mamei, din Brăila, str. Ana Ipătescu nr. 25, unde aceasta locuia împreună cu copilul S. P, cu bunicii materni şi cu familia unchiului matern, au avut ca scop revizuirea situaţiei familiale a copiilor care beneficiază de măsură de protecţie specială, în vederea implementării planurilor individualizate de protecţie a căror finalitate este reintegrarea în familie.

Ca urmare a istoricului prezentat, DGASPC Brăila, prin specialiştii Centrului de Asistenţă Maternală Profesionistă /CAMP, Centrului pentru Pregătirea şi Sprijinirea Reintegrării/ Integrării Copilului în Familie /CIR si Complexului de Servicii pentru Copii cu Dizabilităţi « Pescăruşul » - a monitorizat evoluţia situaţiei la nivelul familiei ; au fost realizate vizite la domiciliul mamei din Brăila, aceasta locuind cu copilul în cauză, cu bunicii materni şi familia unui unchi matern, în vederea implementării planurilor individualizate de protecţie. La niciuna din vizitele realizate la domiciliu de către reprezentanţii DGASPC Brăila nu au fost sesizate semne ale unei posibile forme de abuz asupra minorului aflat în ingrijirea mamei şi niciun membru al familiei extinse sau altă persoană ( vecini) nu a semnalat existenţa unei forme de abuz.

La data de 27.09.2010, specialiştii CIR şi CAMP au realizat o deplasare la domiciliul din Brăila al familiei, unde au constatat că mama şi copilul se aflau în curtea imobilului, poarta fiind încuiată de către bunica maternă despre care mama a afirmat că este plecată la piaţă. Cu toate acestea asistenţii sociali, prin spaţiul dintre poartă şi gard au reuşit să discute cu mama copilului, observandu-l şi pe acesta ( copilul se juca in curtea casei), fără a fi remarcate posibile semne de violenţă. Cu această ocazie mama a fost invitată la sediul instituţiei în dată de 28.09.2010 pentru a putea realiza consilierea acesteia. Totodată asistenţii sociali s-au deplasat şi la Piaţa Halelor unde bunica deşfăsoară activitatea de îngrijitor însă nu au reuşit să discute cu aceasta deoarece încheiase programul de lucru.

La data de 29.10.2010, bunica maternă s-a prezentat la sediul CIR, ocazie cu care aceasta a afirmat că fiica sa a iniţiat o nouă legătura de concubinaj în sat Latinu unde deja se mutase împreună cu copilul şi concubinul al cărui nume nu a putut să-l precizeze.
{n data de 03.11.2010, o echipă formată din asistent social şi psiholog din cadrul DGASPC s-a deplasat la domiciliul bunicii materne cu scopul consilierii acesteia în sensul menţinerii legăturii fireşti cu copilul S. N., aflat într-un centru specializat, destinat copiilor cu dizabilităţi. Cu această ocazie au constat ca mama şi copilul nu erau la domiciliu, bunica materna a copilului a oferit aceleasi informaţii pe care le comunicase anterior specialiştilor CIR.
În vederea identificării domiciliului fără forme legale al mamei, în data de 08.11.2010, s-a emis corespondenţă către UAT a Comunei Maxineni care, ne-a informat ca mama nu locuieşte pe raza comunei respective.
Bunicul matern vizitează de 2-3 ori pe lună copilul protejat la Centrul specializat, niciodată nu a afirmat că nepotul aflat în grija mamei ar fi abuzat sau neglijat de aceasta.
DGASPC Brăila nu a cunoscut până la data de 09.01.2011, faptul că mama şi copilul acesteia S. P. au locuit pe raza comunei Romanu, informaţiile furnizate constant de către membrii familiei extinse făcând referire la satul Latinu care aparţine de comuna Măxineni. De asemenea, nici autorităţile comunei Romanu nu au sesizat DGASPC Brăila cu privire la o posibilă situaţie de risc în care s-ar fi aflat mama şi copilul Smadu care locuiau fără forme legale pe raza comunei respective.
La data de 10.01.2011, având în vedere informaţiile prezentate în mass-media cu privire la cauzele decesului copilului S. P. despre care s-a afirmat că a fost supus o perioadă lungă de timp diferitelor forme de abuz fizic, am realizat o deplasare la domiciliul bunicilor materni unde am discutat atât cu bunicul şi unchiul matern cât şi cu mai mulţi vecini care se aflau în curte, fiind veniţi la priveghiul copilului. Din discuţiile purtate a reieşit că, niciunul dintre cei prezenţi nu au sesizat un comportament abuziv manifestat de mamă în relaţia cu copilul, confirmându-se astfel informaţiile consemnate în rapoartele întocmite cu ocazia revizuirii cazurilor.
Purtător de cuvânt,
Simona Cimpoae

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite