Brăila: Militarii germani, îndrăgostiţi de Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Militarii germani, îndrăgostiţi de Brăila
Brăila: Militarii germani, îndrăgostiţi de Brăila

Ei spun că au descoperit uimiţi o altă Românie decât cea prezentată în Europa Un grup de militari germani se ocupă, zilele acestea, de refacerea mormintelor celor căzuţi în cel de-a doilea război mondial şi înmormântaţi în Cimitirul Eroilor Germani din Brăila.

Doi dintre membrii misiunii militare a Bundeswehr-ului au avut amabilitatea să discute, în exclusivitate, cu reporterii „Adevărului de Seară”. Nemţii - locotenentul Martin Lang şi de haupfeldwebelul Frank Grosse - spun că se simt pe jumătate brăileni.

Ambii sunt pentru a doua oară în misiune la Brăila şi recunosc că sunt îndrăgostiţi deja de oraşul nostru. Anul acesta chiar au cerut să revină la noi după ce prima experienţă li s-a părut grozavă.

Un capitol de istorie pe zi

Curiozitatea l-a făcut pe locotenentul Martin Lang să-şi procure o carte de istorie a României, scrisă în limba germană.

„În fiecare seară, la cină, fiecare dintre noi citeşte câte un capitol din istoria României. Am aflat cu surprindere că ideea de unitate este mai veche la voi decât în Germania. Am aflat despre «regeleMihai» care a reunit toată ţara la 1600. Am fost surprinşi să citim istoricul lăcaşului Bisericii Greceşti, pe care am vizitat-o, scris pe un perete în limba noastră”, ne-a declarat tânărul locotenent.

Frank Grosse ne-a spus că avem cu ce să ne mândrim, dar că ne lipseşte agresivitatea în promovarea propriei imagini. 

„La noi dacă ar fi existat un oraş ca Brăila, care a fost ras de pe faţa pământului, aşa cum a fost la voi în anul 1829, s-ar fi organizat chiar pelerinaje către acel loc. Iar faptul că Biserica din centru e singura moschee din Europa transformată în lăcaş de cult Ortodox, este ceva nemaipomenit”, zice neamţul.

„Un neam aşa mare trebuie respectat ”

Afirmaţia îi aparţine lui Martin Lang. „Am făcut opt ani de latină aşa că am reuşit să înţeleg mult din limba pe care o vorbiţi. Marea uimire pentru noi este că la voi aşa cum se vorbeşte, aşa se scrie”, a spus acesta.

Un astfel de neam mare  şi unitar trebuie să aibă un cuvânt de spus în Europa. Doar cei care au călătorit în România şi au cunoscut pe localnici  pot avea o idee corectă şi pertinentă despre calitatea oamenilor de aici”, a adăugat Lang.

Frank Grosse se declară un fan al Brăilei: „Oamenii sunt deosebiţi: calzi, primitori, gata să ofere ce au mai bun. Sunt oameni pe care vrei să îi ai prieteni. Şi încă ceva ce ne-a uimit: aici şi copii de şcoală vorbesc engleza. Sunt gata să-ţi explice cum să ajungi într-un anume loc.”


"Oamenii sunt deosebiţi: calzi, primitori, gata să ofere ce au mai bun", Frank Grosse, haupfeldwebel.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite