Brăila: Florin Cosmin Mihăescu este jandarmul care îmbracă roba de jurist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 2005 este consilierul juridic al Jandarmeriei, cel care în instanţă luptă pentru a demonstra că amenzile acordate de jandarmi în diverse situaţii sunt îndreptăţite

Profil
Născut: 22 ianuarie 1976, Brăila
Studii: Facultatea de Drept Bucureşti, Master Drept Comunitar la Universitatea „Danubius” din Galaţi
Profesie: Consilier juridic la IJJ Brăila, locotenent
Familie: Căsătorit

A urmat Facultatea de Drept şi a ales să lucreze la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Brăila pentru că-i place această meserie. Munca pe care o face aici nu este una uşoară mai ales că este omul care reprezintă instituţia în faţa autorităţilor şi în faţa instanţei de judecată.

„A fost o ambiţie a mea să ajung aici. Am efectuat stagiul de practică în cadrul Şcolii de Poliţie de la Câmpina. Mi-a plăcut Dreptul şi mi-am dorit o slujbă care să aibă legătură cu Poliţia sau cu Jandarmeria. Prima instituţie care a organizat un concurs pentru ocuparea unor funcţii a fost Jandarmeria. M-am înscris la concurs şi am început cu munca de jos”, îşi aminteşte Florin Cosmin Mihăescu.

A pornit de la comandant de pluton la o subunitate a Inspectoratului, a fost apoi ofiţer specialist la Compartimentul Juridic cum se numea la acea vreme, iar din 2005 este consilierul juridic al IJJ Brăila.

„În mai 2005 s-a decis înfiinţarea acestui post, m-am prezentat la concurs şi am luat examenul”, povesteşte locotenentul. Acesta adaugă că a participat la concurs pentru că această slujbă este una destul de complexă şi prin intermediul ei intră în relaţie cu foarte mulţi oameni.

 „Consider că atribuţiile acestei funcţii mi se potrivesc pentru că sunt un om meticulos şi sociabil”, a spus consilierul juridic.

Contestaţiile, de cele mai multe ori nefondate

Principala atribuţie a lui Florin Cosmin Mihăescu este aceea de a reprezenta unitatea în faţa instanţei de judecată, activitatea care-i ocupă cea mai mare parte a timpului.

Atribuţiile sale însă nu se opresc aici, locotenentul având şi alte obligaţii de organizare şi funcţionare internă.

Florin Cosmin Mihăescu spune că fiecare om are dreptul de a contesta în instanţă o sancţiune primită din partea jandarmilor, dar poate face acest lucru având o motivaţie serioasă.

„Fiecare cetăţean are obligaţia de a se comporta civilizat şi onest în societate. În acelaşi timp trebuie să ştie că are şi dreptul de a contesta un act de sancţionare conform prevederilor Ordonanţei nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Omul se poate adresa cu o plângere motivată Judecătoriei competente, iar instanţa de judecată are ultimul cuvânt”, spune consilierul juridic.

Jandarmii au acum şi alte prerogative, ei având dreptul de a aplica sancţiuni şi în cazul fapelor legate de alegerile electorale. Amenzile au valori cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei.

Întrebări şi răspunsuri

Au fost multe contestaţii? Cum s-au soluţionat?

„Majoritatea plângerilor au fost nefondate, dar au fost şi situaţii în care s-a constatat vinovăţia contravenientului. Fiind însă la prima abatere acea persoană a primit din partea instanţei un avertisment. Totodată instanţa îi atrage atenţia persoanei în cauză să nu mai repete greşeala, în caz contrar cuantumul amenzii mărindu-se considerabil. Lumea nu ştie că avertismentul este tot o sancţiune”.

Cine îi informează pe jandarmi despre noutăţile legislative?

 „Eu îi informez pe colegi cu privire la apariţiile şi modificările actelor normative pentru ca în teritoriu să aplice corect aceste prevederi legale”.

Ce-i place

„Îmi place mult meseria pe care o fac asta pentru că atribuţiile pe care le îndeplinesc se potrivesc foarte bine atât caracterului, cât şi comportamentului meu. Îmi place să socializez, să relaţionez, să-mi fac prieteni, iar prin intermediul acestei meserii intru în contact cu oamenii”.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt. Am întâlnit destul de puţine cazuri în care oamenii nu şi-au respectat cuvântul dat şi care totuşi m-au dezamăgit. Mi se pare normal ca odată ce spui că vei face ceva să te ţii de cuvânt”.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite