Migraţia intelectualilor lasă bugetul CAS fără bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a dublat numărul brăilenilor care pleacă să muncească în străinătate. Cei mai mulţi: intelectuali!Odată cu brăilenii pleacă şi banii aferenţi asigurărilor de sănătate. Agenţiile de plasare forţă de muncă bat recorduri după recorduri în ceea ce priveşte numărul de oameni trimişi la muncă.

„Avem doar un an de când am luat fiinţă dar deja am trimis cu acte ferme de muncă peste 300 de persoane în spaţiul comunitar, în special în Italia, Spania, Grecia. Dacă anul trecut am trimis la muncă în străinătate, din iunie până la 1 ianuarie, 104 persoane, anul acesta până la începutul lunii august au fost acceptate 203 dosare, iar persoanele care le-au depus sunt deja la muncă în diferite colţuri ale Europei", ne-a declarat Liliana Burlă, de la Novy Job, firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate.

image

Interesant este însă faptul că se cunoaşte o creştere alarmantă a numărului persoanelor cu studii superioare şi postliceale care doresc să părăsească ţara.

Mai mulţi intelectuali

„Dacă la început aveam în mare parte persoane necalificate care solicitau să muncească mai ales în construcţii- bărbaţi, îngrijitori de bătrâni sau copii - femeile, acum avem foarte multe cereri din partea unor ingineri, medici, profesori, care vor să plece către alte ţări", ne-a explicat Nicoleta Stoian, de la aceeaşi firmă.

Chiar dacă este vorba de salarii de 700-1.000 de euro, în vest, unde de multe ori trebuie plătită şi chiria, mulţi dintre cei care vor să plece spun că mai degrabă se chinuie acolo.

image

„Caut un loc de muncă pentru fiul meu. Dar, sincer, după 20 de ani de muncă la linia de producţie şi alti 12 în Învăţământ, fără 25% din salariu, mă bate gândul să plec şi eu. Din păcate tot mai multe cadre didactice gândesc la fel, ceea ce nu este deloc bine pentru viitoarele generaţii. Ajungem să ne luăm lumea în cap la bătrâneţe, doar ca să scăpăm de haosul şi nebunia de la noi", ne-a declarat Elena M.,de 52 de ani, care studia listele cu oferte.

Nici jumătate nu plătesc

„Odată cu plecarea în străinătate, noi avem de pierdut pentru că se reduce numărul de contribuabili la asigurările de sănătate. Acesta înseamnă mai puţini bani pentru spitale, pentru medicamente. Iar cei care vor purta povara pentru toţi cei peste 370.000 de brăileni sunt doar 94.998 plătitori, iar numărul acestora este în continuă scădere", ne-a declarat Vasile Amza, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate.

Comentează situaţia pe braila.adevarul.ro

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite