Micii comercianţii din pieţe închid prăvăliile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda facilităţilor promise pieţarilor, zeci de vânzători de la tarabe dau, lunar, faliment şi lasă locul samsarilor

Comercianţii mărunţi se văd alungaţi din afaceri. Nimeni nu ia măsuri pentru protejarea lor. Odată cu falimentul însă apar noi probleme sociale.

În general comercianţii din pieţe aşteaptă cu nerăbdare cele două mari sărbători religioase, Paştele şi Crăciunul, în speranţa unor vânzări decente. Pentru ei, după duşul rece de la Crăciunul anului 2009, când au înregistrat vânzări mai mici decât în timpul anului, a urmat acum duşul şi mai rece al Paştelui din 2010.

Suntem disperaţi. Vânzările merg pe zi ce trece tot mai prost. Oamenii vin se uită la produse şi trec mai departe, de multe ori oftând. În urma lor rămânem noi, tot oftând", ne-a declarat Marian Stanciu, persoană fizică autorizată în comerţ de produse industriale.

Taxe fără justificare

Oamenii se plâng de faptul că singurii reprezentanţi ai autorităţilor sunt cei care colectează dările şi taxele.

„Au mărit chiriile le tarabe, ne cer taxe la Fisc continu, nu mai avem voie să scădem decât anumite cheltuieli, de parcă ne ducem după marfă doar o dată la trei luni nu ori de câte ori este nevoie. Dacă nu avem vânzare de unde să plătim dările?", ne-a spus Elena Negru, administator şi vânzător în Piaţa Concordia.

Nici legumele sau fructele nu au mers mai bine anul acesta.

„În perioada de post mergeau vânzările de roşii, castraveţi, ciuperci. Mai lua lumea de gătea de post. Anul acesta nici fasolea nu a mai mers.
De fructe exotice ce să mai zicem?"
, s-a plâns Nicuţa Podaru, de la sectorul Legume-Fructe din Piaţa Concordia.

Odată cu închiderea firmelor, încasările la bugetul local au scăzut. Foştii meseriaşi de ieri deveniţi şomeri, unii chiar apropiindu-se de finalul stagiului, în lipsa speranţei într-o zi de mâine mai bună, preferă să reducă la maxim cheltuielile. Iar cei afectaţi sunt micii comercianţi care se văd astfel în imposibilitatea de a continua activitatea.


346 de firme din pieţe s-au închis

În perioada 1 ianuarie -1 martie 2010, din cele 1.321 de firme, asociaţii familiale şi persoane fizice autorizate care s-au închis, 346 îşi desfăşurau activitatea în pieţele din municipiu. Se estimează că în jur de 1.700 de persoane care lucraseră în pieţe au rămas fără niciun venit, în doar trei luni.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite