Medicul Emanoil Vasiliu este colecţionar de vederi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicina nu a fost prima lui dragoste, însă la insistenţele părinţilor a susţinut examenul de admitere şi a renunţat la teatru. Emanoil Vasiliu, medicul-şef al Clinicii de Pneumoftiziologie Constanţa îşi dorea în adolescenţă să dea examen de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie.

„Nu aveam de gând să merg la Medicină pentru că eu credeam că Medicina nu-ţi oferă o prea mare dezvoltare umană", îşi aminteşte el.

Deşi nu erau de profesie, membrii familiei lui îşi doreau cu ardoare ca el să îmbrăţişeze meseria de medic, însă nu a reuşit să le facă pe plac din prima pentru că el se pregătise pentru Teatru şi a picat examenul la Medicină. Între timp, a fost nevoit să plece în armată. Într- un an şi patru luni de armată a obţinut calificare de radio-telegrafist şi a fost pus să răspundă în tot acest timp de staţia de amplificare a unităţii şi să le dea muzică la soldaţi.

După terminarea armatei, a fost admis la Şcoala Postliceală Sanitară. Toate bune şi frumoase până într-o zi de martie 1973, când a făcut o pleurezie care l-a ţinut la pat vreme de mai multe zile. Prietenii l-au sfătuit atunci să meargă mai departe cu studiile şi să nu se oprească la o simplă şcoală postliceală.

Aşa a început să se pregătească zi şi noapte pentru Medicină, iar eforturile i-au fost răsplătite, el fiind admis la facultate. Pe timpul studiilor a fost coleg cu alţi doi medici constănţeni, Camelia Ciobotaru, acum medic reumatolog şi Irimia Lazăr, ginecolog.

Preocupat de tuberculoză

Medicul este integrat în programele europene după ce a absolvit un curs al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) despre managementul tuberculozei în programele naţionale de sănătate publică.

Activitatea sa medicală este strâns legată de responsabilităţile care derivă din funcţiile pe care le deţine în organizarea programului naţional al TBC. Din anul 2000 şi până în 2005 a fost directorul Staţiei Pilot OMS pentru controlul TBC în judeţul Constanţa.

De asemenea, a contribuit la redactarea a numeroase ghiduri privind bolile pulmonare şi a participat la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale. În prezent, este supervizor naţional al Implementării şi Controlului Tuberculozei.

Are 60.000 de vederi

Este adevărat că munca îi ocupă cea mai mare parte a timpului, însă atunci când are câteva ore libere îi place să asculte muzică pop- rock. Formaţiile sale preferate sunt Beatles şi Led Zeppelin şi le-ar asc ulta tot timpul dacă ar putea.

„În 1964 decupam din ziare tot ce găseam cu ei", povesteşte medicul. El este şi un mare colecţionar de ilustrate. „ Am acasă o colecţie de 60.000 de vederi, pe care le-am luat din toate locurile prin care m-am plimbat", a declarat Vasiliu.

Când are o clipă de răgaz, adoră să îşi aranjeze vederile şi să asculte muzica preferată, iar când are posibilitatea se uită la filme mute. Ultimul pe care l-a vizionat a fost o ecranizare după Lev Tolstoi din anul 1921. „Întotdeauna ca să pricepi noul trebuie să pricepi vechiul", este de părere cadrul medical.

Familia este pe primul loc

Înainte de toate este însă familia. Dr. Vasiliu spune că familia este cea mai mare realizare a vieţii sale. Soţia, Ana, împreună cu cei doi băieţi şi nepoţica Ema, de un an şi patru luni, sunt cei mai importanţi pentru el.

Este un romantic incurabil şi trăieşte şi acum amintirea întâlnirii cu iubirea vieţii lui. „Eu şi soţia mea ne-am cunoscut în tren. Amândoi ne duceam la facultate în Iaşi. Eu aveam căştile pe urechi şi ascultam «Femeia mării» de Ipsen. Ea m-a abordat, m-a chemat pe hol şi eu nu am mai aflat sfârşitul poveştii, însă am cunoscut-o pe ea", povesteşte medicul. Cei doi s-au căsătorit cu doi ani mai târziu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite