Brăila: Gina Ilie - Medicul care contribuie la actul de justiţie
0
A intrat în medicina legală în anul 1991 şi este şeful Serviciului de la noi. Ca medic legist spune că a descoperit un altfel de mod de a fi de folos oamenilor.
După absolvirea facultăţii, timp de trei ani, potrivit legislaţiei de atunci, a efectuat stagiatura. Din şase în şase luni, a dat câte un examen, a luat pentru fiecare notă, şi în anul anul 1985, a început să profeseze la Cabinetul Medical din comuna Gropeni.
„A fost perioada de început a carierei. Cu bucurii şi neajunsuri. Mi-am făcut meseria cu dragoste de oameni şi în scurt timp am ajuns să fiu respectată de comunitatea locală”, îşi aducea aminte dr. Gina Ilie.
A descoperit o crimă
A fost medic generalist până în anul 1991, când în urma unui examen a intrat la Serviciul de Medicină Legală. Aici a descoperit cum un medic poate veni decisiv în ajutorul legii, răsturnând ceea ce la prima vedere părea evident.
„Nu cu mult timp în urmă a fost adus cadavrul unei femei. Poliţiştii stabiliseră, în baza măsurătorilor şi a declaraţiilor soţului victimei, că femeia căzuse din căruţă, iar caii speriaţi au tras-o câteva sute de metri. La autopsie însă am observat că de fapt femeia suferise de o moarte violentă cauzată de numeroasele bătăi pe care bărbatul i le administra regulat”, ne-a povestit medicul legist.
După ce a încheiat raportul autopsiei, a prezentat datele rezultate în urma analizei poliţiştilor.
„Iniţial acestora nu le-a venit să creadă că din analiza cadavrului am putut afla ceea ce ei nu ştiau. În cele din urmă însă, în baza raportului l-au luat din nou la întrebări pe bărbatul femeii decedate. Într-un final acesta recunoscut că a omorât-o în bătaie şi a înscenat accidentul”, ne-a spus dr. Gina Ilie.
Ştie şi legislaţia şi medicina
Practic, sunt situaţii în care medicul legist poate influenţa decisiv prin profesionalism şi acurateţea investigaţiei actul al legii. Fără aportul medicului legist, mulţi infractori ar scăpa nepedepsiţi, la fel cum alţii, vânători de recompense, ar reuşi să-şi facă treaba nestingheriţi.
„Sunt situaţii în care gravitatea unei agresiuni este clar determinată numai de către medicul legist. Funcţie de acestea se stabileşte încadrarea juridică. La fel în cazul violurilor. În urma examinării se poate stabili cu exactitate dacă a fost sau nu vorba de un viol. Şi odată cu aceasta se stabilesc elementele cercetării penale, acolo unde este cazul”, a adăugat dr. Gina Ilie.
Întrebări şi răspunsuri
Cum catalogaţi pacienţii pe care-i aveţi?
"Sunt două categorii de pacienţi. Unii care au leziuni foarte grave şi minimalizează acest lucru şi alţii care nu au nimic dar fac din aceasta un caz. Pentru fiecare caz în parte problemele trebuie abordate cu tact, astfel ca omul să înţeleagă ceea ce se întâmplă şi la ce riscuri se expune".
Cum se împacă cele două practici, cea medicală şi cea legală?
"Sunt strâns unite. Nu numai în acest caz. Un medic trebuie să-şi cunoască meseria foarte bine, dar şi legile. Inclusiv în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile pacientului. Orice lipsă, ajunge pe masa avocaţilor ca malpraxis şi de aici lungi procese care au drept scop un singur lucru, din partea celor care se simt mai mult sau mai puţin nedreptăţiţi: obţinerea de foloase materiale".
Ce-i place
Să facă menaj. Poate fi paradoxal, dar atunci când este obosită face curăţenie în casă, reaşează obiectele, şterge de praf fiecare obiect. După cum recunoaşte este vorba despre nişte automatisme, care îi oferă capacitatea de a se relaxa şi fizic şi psihic.
Ce nu-i place
Nu-i place să calce rufele. O face de nevoie dar niciodată cu plăcere. Nu-i place politica. Consideră că la ora actuală politica nu se face pentru oameni aşa cum ar trebui, ci pentru mici grupuri de interese, care ignoră în fapt nevoile celor cărora le-au solicitat votul.
Născută: 19 aprilie 1956, Brăila
Studii:Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi-Promoţia 1982
Ocupaţia: Medic Primar Serviciul de Medicină Legală
Familie: Căsătorită, un copil