Mariana Nicolesco: “Niciun laureat nu se pliază pe modelul Darclee”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soprana Mariana Nicolesco a revenit şi în acest an la Brăila pentru a schimba destine artistice în cadrul Cursurilor de Măiestrie. Cu prilejul acestei noi întâlniri cu oraşul natal al Haricleei Darclee, Mariana Nicolesco ne-a permis să desluşim câteva dintre tainele lumii artistice pe care a cucerit-o.

Născută pe 28 noiembrie 1948 în Giurgiu, Mariana Nicolesco a fost bursieră a Conservatorului Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni.
Master Classes a ajuns, pe 1 august, din nou la Brăila, iar sub timbrul inconfundabil al sopranei îndrăgostite iremediabil de acest oraş, «muzica devine identitatea cea mai intimă a fiinţei umane», aşa cum Marianei Nicolesco îi place să spună.


REPORTER: Cum apreciaţi deschiderea tinerilor spre Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée sau Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes?


MARIANA NICOLESCO: Răspunsul lor este excepţional şi e ilustrat de numărul mare de participanţi atât la Concursul Darclée cât şi la Master Classes. Mai mult, ei vin aici cu entuziasmul celor care ştiu că li se oferă oportunitatea de-a se autodepăşi, de a accede la un nivel de expresie artistică care-i poate conduce pe drumul spre reuşite tot mai semnificative. Şi le place să vină la Brăila, fie că este vorba de Festival şi de Concurs, fie de Master Classes, pentru că spiritul întâlnirilor noastre în numele marii muzici, aşa cum domneşte aici, nu-l regăsesc absolut nicăieri.

"Marile exemple nu trebuie imitate"


R: Dintre tinerii artişti care au luat parte la aceste evenimente, Concurs sau Master Classes, care se "pliază" cel mai bine pe modelul Darclée? De ce?


M.N.: Niciunul, şi nici nu trebuie. Fiecare artist trebuie să-şi mobilizeze cu înţelepciune totalitatea mijloacelor pe care le are, să servească arta sacră a cântului cu toată fiinţa lui. Numai astfel se poate vorbi de adevărate împliniri. Scopul nostru, atât în Concurs şi Festival cât şi, mai ales, la Master Classes este acela de a încuraja fiecare tânără vocaţie să-şi identifice mai bine propriile calităţi şi să le "exploateze" cu măiestrie. Exemplul lui Darclée este extraordinar pentru toată lumea, dar ea însăşi a ştiut, la timpul ei, să-şi cultive minunatele calităţi şi n-a încercat niciodată s-o imite pe Adelina Patti, de pildă, pe care o admira din adolescenţă. Marile exemple nu trebuie imitate, ele trebuie să ne servească drept ghid pentru a servi muzica cu smerenie şi cu propriile noastre particularităţi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite