Brăila: Marian Ion - arhitectul care cunoaşte oraşul ca pe buzunarul său
0
Arhitectul şef al municipiului are experienţă în arhitectură în ciuda vârstei fragede şi a revenit la Brăila cu speranţa că va putea să-şi pună amprenta pe ceea ce va face.
Profil
Născut
11 iulie 1973, Brăila
Profesie
Arhitect
Studii
Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti absolvit în 1999
Facultatea Managementul Comunicării şi Relaţii Publice Galaţi absolvită în 2008
Familie
Căsătorit, un copil
Pasionat de desen încă din liceu, Marian Ion a decis să îşi continue studiile la aeronave. Până la jumătatea clasei a XII-a a fost convins că acesta este drumul său, însă un pliant despre arhitectură avea să-i schimbe radical opţiunile.
„Când m-am uitat pe foaia cu facultăţile am văzut Arhitectura şi am decis să mă înscriu la această facultate. Am picat însă la proba eliminatorie şi atunci m-am înscris la Facultatea de Inginerie din Brăila, la secţia Maşini şi Utilaje de construcţie”, povesteşte zâmbind Marian Ion.
Visul său a rămas Arhitectura şi după numai un an la facultatea brăileană a susţinut din nou examenul la Arhitectură, l-a luat şi din 1999 este arhitect. Norocul i-a surâs şi imediat după ce a absolvit facultatea şi-a găsit o slujbă.
„Vineri am terminat facultatea şi luni m-am angajat la o firmă de tâmplărie din Bucureşti, acum firmă mare”, îşi aminteşte arhitectul.
Au urmat apoi luni de muncă pe la diverse firme din Bucureşti, tânărul brăilean devenind ulterior asociat la ACMI Arhitectura Bucureşti. A renunţat la firmă după ce a primit oferta de a reveni la Brăila în calitate de consilier al primarului Aurel Simionescu.
„Am colaborat din 2003 cu Ordinul Arhitecţilor din România pentru organizarea unor concursuri de arhitectură în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Aşa am intrat în legătură cu domnul primar care a aflat că sunt din Brăila şi mi-a făcut o ofertă interesantă”, spune tânărul arhitect.
La sfârşitul lunii mai a susţinut concursul pentru funcţia de arhitect şef al municipiului. Singura sa nemulţumire este că victoria a fost una destul de uşoară neavând un contracandidat.
„Uneori eşti pus între «a fi» şi «a avea»”
Meseria pe care o practică este pentru Marian Ion o provocare. Brăila este în opinia sa un oraş cu un mare potenţial neexploatat.
„Nu văd Brăila ca pe un oraş mort aşa cum îl văd mulţi localnici. Îl văd ca pe un organism care încă nu s-a trezit. Cred că se pot face multe lucruri aici. Am observat pe vremea când eram licean că oraşul avea viitor şi tinerii se întorceau aici după terminarea facultăţii. Lucrurile nu mai sunt aşa acum. Din toţi colegii mei unul singur s-a întors”, spune Marian Ion nostalgic adăugând că „uneori eşti pus între «a fi» şi «a avea» şi cred că în cazul meu am ales «a fi». Este o poziţie chiar dacă din punct de vedere financiar am avut de pierdut”.
Din punctul său de vedere oraşul are multe de oferit. „Mulţi m-au întrebat de ce am plecat din Bucureşti şi am venit la Brăila. Am adus străini în acest oraş, le-am făcut un tur al oraşului. După ce au apucat să viziteze oraşul mi-au spus că am făcut cea mai bună alegere din viaţa mea şi asta pentru că au văzut potenţialul acestuia”, spune arhitectul şef.
Întrebări şi răspunsuri
Credeţi în trezirea oraşului la viaţă?
M: I: "Cred că putem avea o şansă foarte mare promovând concursurile de arhitectură. Oraşele din Occident s-au dezvoltat promovând concursurile de arhitectură. În plus se ştie că performanţa vine din competiţii. În perioada asta de criză eu aş băga puţinii bani pe care-i avem în proiecte, în concursuri de arhitectură. Eu chiar cred că ar fi o bună modalitate prin care Brăila ar putea astfel să iasă în faţă, să se facă cunoscută şi să atragă investitori".
Lucrurile vor începe să meargă? Va fi greu?
M. I.: "Lucrurile vor începe însă să meargă fie că vrem, fie că nu vrem şi dacă nu vom învăţa să evităm nişte greşeli vom plăti foarte scump".
Ce-i place
„Îmi plac oamenii care văd şi partea plăcută a lucrurilor şi găsesc plăcere în ceea ce fac. Spun acest lucru pentru că am văzut că mai sunt şi oameni care găsesc plăcerea în activitatea pe care o desfăşoară”, spune Marian Ion, arhitectul şef al municipiului.
Ce nu-i place
„ Aş vrea să nu răspund cât mai complet la această întrebare. Sincer, nu m-am gândit niciodată la ceea ce nu îmi place cu adevărat”, a încheiat arhitectul.