Brăila: Marcela Urdă, medicul de familie care te ajută să te laşi de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Marcela Urdă, medicul de familie care te ajută să te laşi de droguri
Brăila: Marcela Urdă, medicul de familie care te ajută să te laşi de droguri

A ales Medicina pentru că-i place să ajute oamenii. Nicio piedică pe care viaţa i-a  scos-o în cale nu a determinat-o să renunţe la meseria de medic. De mai bine de un an este medic specialist la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere  Antidrog Brăila.

În şcoală a făcut tot posibilul pentru a învăţa cât mai multe despre suferinţele oamenilor şi despre meseria de medic.

“Iniţial am spus că la Medicină este greu şi că mai bine fac Dreptul. Am încercat la Bucureşti, apoi la Iaşi. A venit Revoluţia şi mama m-a sfătuit să aleg o meserie în care să ajut şi să fac bine oamenii”, îşi aminteşte Dr. Marcela Urdă.

După liceu a urmat Şcoala Posliceală Sanitară din Iaşi unde şi-a însuşit tehnica îngrijirii bolnavului şi care au ajutat-o în practica medicală de mai târziu.

“În acea clasă eram 10 «personaje» care simţeam că vrem şi putem mai mult. Astfel a apărut un fel de competiţie între noi. Făceam concursuri de rezolvare a problemelor de chimie şi fizică. Astfel pregăteam admiterea în facultate, deşi programul nostu era încărcat având şi gărzi în spital ”, povesteşte cu nostalgie medicul.

A urmat apoi Facultatea de Medicină Generală pe care a absolvit-o printre primii cinci. După licenţă s-a întors la Dorohoi pentru anul de stagiul.

“Am avut un doctor îndrumător, Ioan Pascaru care m-a ajutat să mă implic direct în îngrijirea  bolnavul. Este omul care mi-a îndrumat primii paşi în medicina practicată la patul bolnavului, în înţelegerea relaţiei medic-pacient. Dacă până atunci a fost multă teorie venise timpul să pun în practică sub atenta îndrumare a acestui om tot ceea ce acumulasem până atunci. Acest stagiu m-a ajutat foarte mult pentru desăvârşirea mea ca medic”, povesteşte dr. Marcela Urdă.

Medicina de familie, marea iubire

După stagiu a luat rezidenţiatul şi s-a orientat către Medicina de familie. A făcut rezidenţiatul în Medicina de familie la Bucureşti la Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” stagii pe diferite specialităţi în Spitalul de Urgenţă Millitar Central, Spitalul de Pediatrie “M. S. Curie”, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie “Panait Sârbu”, Spitalul de Diabet şi Boli de Nutriţie “N. Paulescu”, Spitalul de Boli Infecţioase “Matei Balş”.

A susţinut şi promovat prima pe Bucureşti  examenul de obţinere a titlului de specialist. Pregătirea sa profesională include şi promovarea unui masterat  ,,Managementul sistemului de sănătate” urmat la Universitatea Bucureşti.
Apoi a venit la Brăila împreună cu soţul său medic specialist chirurgie toracică.

“Am venit la Brăila în 2006. Mi-am făcut un teanc de CV-uri şi am început să-mi caut de lucru, dar fără succes. Nici măcar la fabricile de confecţii nu găseam un post de medic de familie. Brăila nu avea nevoie de  medici de familie. Am aflat apoi că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului avea un post de medic la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Handicap din Bărăganu. Am acceptat postul fiind detaşată în Brăila la un centru similar.  Aici timp de un an am îndeplinit pe lângă funcţia de medic specialist şi pe cea de coordonator. A fost o adevărată provocare pe plan profesional.  Ulterior am aflat de postul de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere  Antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog”, spune medicul care a susţinut  şi promovat examen la Bucureşti pentru acest post. De mai bine de un an este medic specialist aici.

Cazuri marcante

Primul caz pe care dr. Urdă l-a avut a fost al unui tânăr de 28 de ani cu o ciroză alcoolică avansata.

“Îmi amintesc că sub tratament îşi mai revenise şi ne implora să-i salvăm viaţa. Deşi iniţial sub tratament starea lui se ameliorase, ulterior a intrat în declin şi din păcate pentru el nu s-a mai putut face nimic”, povesteşte dr. Marcela Urdă.

Un alt caz impresionant l-a întâlnit la Spitalul Militar când era rezident la Chirurgie: “Am avut un pacient care s-a prezentat pentru prima dată la spital la vârsta de 85 de ani. Până atunci nu mai fusese niciodată la spital şi nici nu urmase vreun tratament. L-am preluat de la internare şi după ce l-am consultat şi i-am completat fişa medicală căpătase încredere în mine. Eram punctul lui de sprijin în acel spital, în acea lume străină lui  în care nu mai fusese niciodată. Îi plăcea mult să ştie că sunt acolo, deşi îi era frică de tot ce i se întâmpla şi îmi spunea că are impresia că aceasta este ultima lui staţie. Avea un icter progresiv şi deşi a intrat în investigaţii şi tratament imediat după internare starea lui se deteriora pe zi ce trecea, devenind tot mai somnolent şi  mai apatic până într-o seară când timpul a stat în loc pentru acel om”, îşi aminteşte doctorul.

Cea mai impresionantă experienţă a fost cea din  secţia de oncologie. "Bolnavul cu neoplasm te învaţă ce este lupta pentru fiecare clipă de viaţă. Acolo înveţi arta de a «minţi frumos» uneori fiind necesar acest lucru pentru moralul bolnavului, familia fiind informată despre evoluţia bolii. Acolo mi-a plâns şi inima şi sufletul”.



Întrebări şi răspunsuri

Cum a fost în facultate?

“M-am descurcat destul de bine. Am avut bursă de studii în toţi anii de facultate,  iar apoi mi-am cumpărat o maşină de scris şi scriam cursuri pentru ceilalţi colegi. Astfel mi-a fost uşor şi în sesiuni pentru că intram cu cursurile citite din timpul semestrului, în sesiune doar recitind materia”.

Dacă ar fi să o luaţi de la început pentru ce aţi opta?

“Aş face tot Medicină, dar aş opta direct pentru Medicina de familie şi aş pleca imediat din ţară. Medicina de familie îţi oferă multe posibilităţi, te legi într-un fel de pacient şi de familia lui. Îmi face plăcere să vorbesc cu oamenii să aflu cât mai multe despre suferinţele lor. Cea mai mare dorinţă a mea ar fi să am un cabinet unde să-mi practic meseria de  medic de familie”.


Ce vă place

“Iubesc mult animalele, mai ales pisicile. Îmi plac lucrurile care cer multă migală pentru că mă relaxează şi nu în ultimul rând, îmi place să grădinăresc sau să lucrez în aer liber”, spune medicul.

Ce nu vă place

“Nu suport să văd animalele chinuite, să le văd suferind. Nu-mi place nedreptatea (deşi nu eu hotărăsc ceea ce este drept şi ce nu), necinstea, prostia, minciuna şi răutatea”, a conchis Marcela Urdă.


Profil

Născută - 7 septembrie 1970, Dorohoi, Botoşani
Studii - Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” Iaşi – Facultatea de Medicină Generală
Profesie - Medic de Medicină de Familie
Familie - Căsătorită

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite