Marcel Epuraş este unul dintre primii patroni din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Epuraş a transformat micul magazin în afacere de familie
Marcel Epuraş a transformat micul magazin în afacere de familie

În vâltoarea creată după anul 1989 şi când piaţa muncii a căzut brusc, a hotărât să trăiască doar prin forţele proprii. Atunci a devenit patron. Printre primii de la noi.

Soţia sa era gestionara unei tutungerii mici situată într-o clădire din Centrul Vechi al oraşului. S-a hotărât să intre în afacere, alături de ea.

„A fost o perioadă când nimeni nu ştia nimic despre privatizare. Pur şi simplu am învăţat din mers cum se face economia de piaţă. Am început să aducem de prin consignaţiile apărute ca ciupercile după ploaie şi alte produse în afară de cosmetice şi ţigări. Aşa am reuşit să diversificăm sortimentele", ne-a povestit nea Marcel, cum îi spun prietenii.

Prin intuiţie, a adus mărfuri cu renume printre cumpărătorii.

Lucruri care ani de zile fuseseră de negăsit erau acum disponibile în micuţul lui magazin.

„Am învăţat să facem politici de piaţă înainte de a şti ce înseamnă acest lucru. Cu mult efort fizic am reuşit în trei ani să transformăm micul magazin într-o afacere de familie. De altfel aici muncim cu schimbul, eu, soţia şi fata. Şi fie vară, fie iarnă, fie zi, fie noapte, niciodată, nimeni nu a găsit uşa închisă", ne-a spus Marcel Epuraş.

Muncă non stop

Magazinul este situat în buricul târgului, iar clientela este una foarte variată. Pretenţiile tuturor clienţilor însă trebuie satisfăcute.

„Dimineaţa, dată fiind apropierea unui liceu, avem clientelă formată mai ales din copii, din adolescenţi. După amiaza, clienţii sunt cei care locuiesc în zonă, în mare parte chiriaşi în case care aparţin DSP-ului. Mulţi sunt oameni amărâţi care au venituri minime sau nici măcar atât", ni s-a destăinuit Marcel Epuraş.

El face concesii pentru nevoiaşi.

„Nu am ce face şi le mai dau pe datorie câte-o pâine, câte-o cutie de pate. Unii sunt chiar necăjiţi, ar vrea să muncească dar nu-i duce capul la nimic", ne-a mai spus interlocutorul.

Pe o suprafaţă de numai 14 metri pătraţi sunt sumedenie de produse.

„La ora actuală, în magazin sunt aproape 1.000 de produse diferite. Unele se vând mai greu, altele foarte repede. Produsele alimentare le aducem mereu în cantităţi mici astfel încât să nu stea în magazin mai mult de două, trei zile. În felul acesta, sunt mereu proaspete", a declarat Epuraş.

Deşi vorbim de o prăvălie mică, în fiecare vară pe lângă cei trei membri ai familiei pot fi văzute în magazin eleve de le Colegiul Economic „Ioan Ghica" sau Liceul Agricol.

„În fiecare an primim două tinere în practică. Deşi nu suntem obligaţi să plătim practicanţii le oferim la final şi banii aferenţi zilelor lucrate. Ar fi o adevărată bătaie de joc să nu le oferi acestor copii satisfacţia muncii lor", a conchis Marcel Epuraş.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Cât concediu aţi avut până acum, din 1990 ?

"Aproape o zi pe an! Ne-am învăţat cu munca şi avem impresia că dacă închidem o zi se prăbuşeşte lumea. De 1 ianuarie şi de Paşti, când toate magazinele sunt închise să veniţi să vedeţi cum dau oamenii roată la magazin. Cum să nu deschizi?"

Care este secretul reuşitei?

"Să nu te caliceşti. Mulţumeşte-te cu munca ta şi ai grijă ca după ce tragi linia şi vezi cât costă utilităţile, cât costă toate cheltuielile să vezi pe unde mai poţi scădea un preţ, pe ici pe colo. Din păcate, majoritatea se gândesc să-şi ia maşină nouă în două luni în loc să vândă cât mai ieftin şi să atragă astfel clienţi".

Ce-i place

Ciorba de burtă şi pescuitul. Găteşte orice mâncare şi chiar îi place bucătăria. I-ar plăcea însă ca într-o zi să poată lua un concediu de o lună, să se ducă la Slănic Moldova, şi două săptămâni să doarmă non stop. Alte două săptămâni să se plimbe încetişor prin staţiune, ca să nu obosească prea tare.

Ce nu-i place

Face orice treabă gospodărească, şi-şi ajută soţia la toate, dar nu-i place deloc să calce rufe. Nu-i place să fie cicălit şi tocat la cap să facă anumite lucruri. Nu-i plac cei care dau sfaturi despre cum se face un lucru pe care oricum toată lumea ştie cum se face.

PROFIL

Născut: 18 august 1948, Brăila

Studii: Şcoala de Maiştri, profil electric

Ocupaţia: Om de afaceri

Familie: Căsătorit, un copil, un nepot

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite