Brăila:Maestrul Hugo Mărăcineanu este îndrăgostit de frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschizător de drumuri pentru generaţii întregi de tineri artişti, pictorul Hugo Mărăcineanu împleteşte arta vizuală cu cea lirică

Profil
Născut. 31 iulie, 1944, jud. Buzău
Studii. Institutul de Arte Plastice - Universitatea Bucureşti
Ocupaţie. specialist arte plastice
Familie. căsătorit, un băiat

 Maestrul Hugo Mărăcineanu nu pierde timpul. Nu pentru că timpul înseamnă bani, ci pentru că acesta trebuie consacrat creaţiei.

Personalitate cu totul specială în cultura brăileană, artistul plastic Hugo Mărăcineanu caută şi găseşte plasticitatea în toate şi în tot.

Înconjurat de tablouri ce poartă în ele semnele năzuinţei sale catre absolut, Hugo spune că atunci când este în atelierul său poate dilata şi comprima timpul.

Artist al vorbelor puse în culoare, Hugo Mărăcineanu nu pictează de dragul tehnicii ci doar dacă are ceva de spus.

„Pictura mea nu este senzitivă, ci este mai mult o cale de autocunoaştere, de revelaţie şi deschidere prin Dumnezeu către ceilalţi”, ne şopteşte artistul.

Anul acesta, chiar de ziua lui, Hugo Mărăcinean a vernisat a 45-a expoziţie personală şi a lansat cel de-al patrulea volum de pozeie.

Toate acestea sub numele „Geneza dispariţiei”. Are peste 200 de participări colective şi de grup în diverse expoziţii.

„Am lucrări împrăştiate din Australia până în Canada. La un moment dat a venit la una din expoziţiile mele o brăileancă stabilită în Australia şi mi-a cumpărat vreo 14 lucrări”, ne-a spus artistul.

Pe lângă pasiunea pentru pictură, sculptură ori gravură, Hugo a publicat patru volume de poezie care urmăresc introspecţia.

image

„Mi-am dorit dintotodeauna să pot împărtăşi celorlalţi ce ştiu, ce simt, ce gândesc, nu numai prin culori şi forme, nu numai prin cuvinte dar, mai ales, prin taina cuvântului viu, a rostirii plină de suflet în prezenţa atelierului ori a lucrărilor”, punctează Hugo Mărăineanu.

Hugo nu pictează la comandă

Profesor cu o activitate bogată şi complexă, Hugo Mărăcineanu a venit în Brăila în 1969, după absolvirea Institutului de Artă din Bucureşti.

Primii ani de profesorat au fost la Şcoala nr. 1, acolo unde a înfiinţat Cenaclul „Micii ceramişti”. La Casa de Cultură a condus cenaclul literar „Panait Istrati” şi, mai târziu, a înfiinţat Cenaclul plastic „Gheorghe Naum”.

Este profesor la Liceul de Artă „Haricleea Darclee” din 1992 iar în urmă cu 11 ani a înfiinţat Cenaclul „Coloana H”, unde a format zeci şi zeci de copii şi le-a sădit în suflet pasiunea pentru artă.

Hugo Mărăcineanu este vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Brăila iar la un hotel din Mamaia are o expoziţie personală permanentă.

Nu îi place să piteze decât ceea ce simte şi nu face tablouri la comandă. „Cei ce ne cumpără lucrările trebuie să ştie că iau o bucăţică din viaţa noastră”, mai adaugă pictorul.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi vreun regret?

H.M.: „Marele meu regret este că oamenii nu ştiu cine sunt ei pe acest pământ. Lovesc în cine nu trebuie, susţin pe cine nu trebuie uitând un adevăr simplu, acela că pe această lume reală, materială te naşti, trăieşti şi mori singur. Nu iei cu tine nici funcţii, nici medalii, nici gloria de doi lei. Duci cu tine doar iubirea celorlalţi, amitirea lor şi dorul că ai fi putut să fii altceva”.

Consideraţi pictura un mijloc de subzistenţă?

H.M.: „Nu văd cum a-şi fi putut putut să mă descurc dacă ar fi trebuit să trăiesc din pictură. Pentru mine arta nu este o marfă, este viaţă şi viaţa nu se vinde. Sunt în stare să dau lucrările mele gratis dacă observă că cineva le iubeşte foarte mult”

ce-i place

Îi place să aibă cu cine vorbi, pentru că spune el, cel ce vorbeşte are ce spune. Adoră să lucreze, să fie în activitae încontinuu deoarece statul îl deprimă. De asemenea, îi plac misterele, lucrurile tainice şi este înebunit după metafizică.

ce nu-i place

„Nu-mi plac mincinoşii, lăudăroşii, pârâtorii şi turnătorii. Detesc să fac şedinţe, în schimb prefer să fac treabă şi îmi displace trândăveala oamenilor care ar trebuie să se ocupe de cultură. Nu îmi place haosul care este în mintea copiilor şi a tinerilor şi nu sunt de acord cu cei care manifestă lipsă totală de interes în probleme majore”

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite