Brăila: Vasile Mandric - Ziaristul-epigramist pe care scrisul îl ţine în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Vasile Mandric - Ziaristul-epigramist pe care scrisul îl ţine în viaţă
Brăila: Vasile Mandric - Ziaristul-epigramist pe care scrisul îl ţine în viaţă

Membru al Cenaclului „Mihail Sebastian” şi al Cenaclului Umoriştilor „Ştefan Tropcea”, Vasile Mandric are pregătite opt cărţi în manuscris, gata să fie publicate

Profil

Născut:  26 octombrie 1937, Hărmăşeşti, Iaşi
Studii:  Liceul Teoretic „M. Sadoveanu” Paşcani
Ocupaţie:  pensionar, epigramist, fost ziarist
Familie:  căsătorit, doi copii

Cumpătat, gata oricând să spună un catren sau „să-ţi umple buzunarele sufletului” cu ziceri bine ticluite, Vasile Mandric este unul dintre veteranii scrisului brăilean. A făcut presă pe vremea comuniştilor dar şi în anii „capitalismului sălbatic” şi a avut de dat socoteală pentru greşelile altora dar, de fiecare dată, a răzbit.

Ziarist, epigramist, poet şi eseist, pensionarul Vasile Mandric scrie cu multă râvnă, de parcă ar avea 20 de ani. Are opt cărţi gata pregătite pentru tipar dar, din motive financiare, creaţiile sale au rămas în manuscris.

„Mă trezesc noaptea şi scriu. Practic, în toţi anii ăştia, scrisul m-a ţinut în viaţă. Scriu epigrame, versuri, dar şi eseuri. Nu m-am inspirat de nicăieri, pentru că am preferat să am propriul univers”, ne-a spus fostul ziarist de la cotidianul local „Înainte”.

A înfiinţat Cenaclul „Danubiu” şi ziarul „Reflexe”

Vasile Mandric a fost atras de literatură încă de pe vremea când urma cursurile şcolii generale din Ruginoasa, judeţul Iaşi. A înfiinţat Cenaclul literar „Unirea” din Paşcani, care a devenit „Mihail Sadoveanu”, în 1961, la moartea marelui scriitor.

„În postura de secretar al cenaclului am editat revista „Anii de ucenicie”, apoi „Ritmuri” şi „Zenit”. În 1974, am primit premiul revistei „Convorbiri literare” la concursul „Lupta cu inerţia”, povesteşte scriitorul.

Transferat în interes de serviciu la uzina „Progresul”, Mandric a organizat, ani la rând, „Întâlnirea epigramiştilor” şi tot el a înfiinţat Cenaclul literar „Danubiu”. A făcut parte din redacţia ziarului „Înainte”, publicaţie devenită, după 1989, „Libertatea”.

„Am fost exclus din redacţie de către secretarul de partid pe motiv că purtătorul de cuvânt al Guvernului de la acea vreme, a fugit în Occident”, îşi aminteşte, zâmbind, fostul ziarist, care se mândreşte cu premiile primite şi cu apariţiile sale la TVR.

Vasile Mandric a scos propria publicaţie, după evenimentele din  1989, intitulată „Reflexe”. La acea vreme, ziaristul a reuşit să publice şi primul său „volum de versuri din literatura de sertar”, intitulat „Eli lama sabactani”. A publicat versuri albe şi epigrame în mai multe publicaţii locale, dar şi pe diverse site-uri („agonia.ro”, „poezia.ro”, „proză.ro” etc). Totodată, în calitate de membru al Cenaclului umoristic „Ştefan Tropcea” din Brăila, Mandric e nelipsit de la întâlnirile cu epigramiştii brăileni. Este, totodată, membru activ al Cenaclului scriitorilor „Mihail Sebastian”. Te şi miri de unde are atâta energie, la cei 72 de ani ai săi.
 

Ce-i place

"E deja „prea târziu” ca să mai spun ce-mi place. Eu mă mulţumesc cu ceea ce a vrut Dumnezeu să-mi dea până acum. Cel mai mult mi-ar plăcea să pot publica, cât mai pot, măcar o parte din cele opt cărţi deja pregătite, aflate în manuscris". 

Ce nu-i place

"Fiind un scorpion, aş putea să atrag atenţia în legătură cu ceea ce se întâmplă acum în ţara noastră şi nu-mi place deloc. Sunt de acord cu un mare epigramist, pe care îl citez: „Să fiu un fulger tare aş mai vrea/ Ca să cobor din slavă ca taifunul/ Nu ca să luminez pe cineva/ Ci ca să mai trăznesc pe câte unul”".

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi presa locală actuală, dat fiind faptul că aţi publicat ani la rând şi v-aţi desfăşurat activitatea în presă?

"Unii ziarişti n-ar merita să stea în breaslă, o spun cu părere de rău. Ar trebui să facă loc celor care promovează cu adevărat cultura, ştiind „să umple buzunarele sufletului”.

Care sunt brăilenii pe care i-aţi avut colegi şi colaboratori şi pe care-i păstraţi în sufletul dumneavoastră?

"Am lucrat cu regretatul scriitor Corneliu Ifrim, cu Emil Mangiurea, Constantin Turtoi şi Valeriu Stoiu. N-am imitat pe nimeni. Am citit Dante, Homer, Solon şi Eminescu,  operele clasicilor, însă prefer titanii literaturii ruse".

 



Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite