Majorări: Gigacaloria este la Brăila la al treilea salt din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local Municipal a aprobat noul preţ local de facturare a energiei termice în valoare de 192lei/Gcal. Consilierii municipali au modificat preţul gigacaloriei pe motiv că acesta trebuie aliniat la normele aflate în vigoare. Reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari sunt îngrijoraţi.

Preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice la consumatorii finali din Brăila este în valoare de 374,32 lei/Gcal, iar compensarea unitară pentru combustibil acordată de la bugetul de stat este în valoare de 94,6 lei/Gcal. Subvenţia asigurată de autoritatea locală este de 82,72 lei/Gcal inclusiv TVA reprezentând 23,43 % din preţul mediu de facturare la populaţie. Astfel, preţul local de facturare a energiei termice livrată brăilenilor ajunge la nivelul de 192 lei/Gcal cu TVA inclus.

Investiţie: TVA-ul creşte valoarea pasajului pietonal din faţa Primăriei Brăila

Practic, noul preţ votat de către consilierii locali este modificat pentru a treia oară în acest an, preţul de facturare nefiind cu mult mai mare decât cel de anul trecut care s-a situat la 172 lei/Gcal. Autorităţile locale nu sunt optimiste în ceea ce priveşte banii care vor veni de la nivel central.

Nemulţumiri la asociaţii

image

Primarul Aurel Simionescu spune că tocmai suma pe care Guvernul se angajează să o susţină este posibil să nu mai ajungă la nivel local.

Scump: Grupul statuar Traian din fosta Piaţă Sf. Arhangheli Brăila va fi reabilitat cu 400.000 de lei

"Am aprobat un preţ la CET cu inima strânsă şi cu mari rezerve. Problema este cât se angajează Guvernul să susţină din cei 94,6 lei/Gcal. Dacă se respecta în acest an pe aproape 200.000 de Gcal ar fi trebuit să primim 19 milioane de lei, dar am primit cinci milioane şi o să mai fie acum trei milioane. Restul trebuie să plătim noi, de la bugetul local. Municipalitatea va susţine în acest an aproximativ 150 de lei/Gcal, preluând suma pe care Guvernul nu o va achita", spune primarul.

Nici Asociaţiilor de Proprietari nu sunt mulţumite de noul preţ.

image

„Pe hotărâre nu apare perioada de referinţă. Asta înseamnă că se va putea face o nouă modificare şi să ne trezim că trebuie să plătim mai mult", spune Marian Covache, preşedintele Federaţiei „Uniunea Asociaţiilor de Proprietari" Brăila.

Pieţele încing spiritele la şedinţa Consiliului Local Municipal Brăila/Află de aici ce au propus consilierii

Datorie istorică, neacoperită

Primarul spune că datoria la CET creşte în continuare, iar dacă Guvernul nu îşi respectă obligaţiile şi nu scoate o parte din bani, bugetul local nu poate suporta suma pentru brăilenii branşaţi la CET.

„Am reuşit să reducem datoria la CET de la 20 de milioane lei, la trei-patru milioane anul trecut, dar vom vedea la ce sumă vom ajunge astfel", a spus edilul şef.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite