„Măicuţele” din Rugul Aprins, anchetate pentru că au strigat injurii la adresa înalţilor prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O biserică de cartier din Slobozia a fost asaltată de un grup de fanatici religioşi din Brăila, membri ai grupului Rugul Aprins. Aceştia au scandat lozinci împotriva înaltelor feţe bisericeşti ale Bisericii Ortodoxe Române. „Măicuţele" nu sunt la prima „escapadă" de acest gen.

„Măicuţele" recidivează. Grupul Rugului Aprins, despre care se spune că s-a format în jurul Mânăstirii Vladimireşti din Galaţi şi care ar fi „migrat" spre Brăila odată cu excluderea unei măicuţe din viaţa monahală, este întâlnit frecvent la manifestări religioase de amploare din ţară, îndeosebi la acelea la care participă înalţi prelaţi ai BOR.

Îndeosebi femeile din grup sunt remarcate fiindcă se îmbracă precum maicile, în haine cernite, poartă după ele sacoşe imense, au atitudine smerită, se închină cu ajutorul rozariilor catolice.

Sunt nelipsite de la hramurile bisericilor mari din ţară, de la Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă.

Poliţiştii le monitoriozează, la solicitare

La Brăila, poliţiştii le cunosc foarte bine, motiv pentru care, atunci când sunt solicitaţi, le însoţesc în pelerinajele lor. Îndeosebi agenţii de proximitate ştiu toate mişcările „măicuţelor" de la Rugul Aprins.

„De această dată nu am fost solicitaţi să asigurăm ordinea şi liniştea publică. Atunci când suntem chemaţi mergem şi asigurăm paza la toate manifestările la care sunt prezenţi cei din Rugul Aprins. În Brăila sunt, într-adevăr, vreo 17, 18 adepţi", ne-a declarat inspectorul Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.

Activi departe de casă

image

Joi, la Slobozia, măicuţele au apărut la slujba oficiată, de Drăgaică, la o biserică din oraş. Au izbucnit în momentul în care preotul i-a pomenit pe mai marii Bisericii Ortodoxe Române.

Protestatarii au încercat să îi convingă pe credincioşi că trei sferturi dintre înalţii prelaţi ar trebui schimbaţi. Ei motivau că aceştia nu ar crede în Dumnezeu şi cereau să fie schimbaţi din funcţii.

Cei 15 fanatici religioşi, dintre care 13 femei, sunt din Brăila şi au venit la Slobozia pentru a demonstra că înaltele feţe bisericeşti pe care credincoşii le cinstesc nu ar avea har divin.

Sacandalul a izbuncit în momentul în care duhovnicul bisericii „Sfântul Gheorghe", Nicolae Tudose, a ieşit din altar pentru a-i cinsti pe înalţii prelaţi ai ortodoxiei româneşti. Protestatarii au pătruns în incinta lăcaşului de cult şi au strigat lozinci împotriva clericilor.

Dorim un patriarh sfânt şi nepătat, care să poată scoate ţara din păcat. Este de pe altă planetă, ducă-se în pustiu", au strigat în gura mare fanaticii religioşi.

Panică în Casa Domnului

Slujba de liturghie a fost întreruptă. Enoriaşii au privit speriaţi cum oamenii urlau cât puteau de tare. Au încercat să îi scoată din Casa Domnului, dar totul a fost în zadar. Văzând că protestatarii nu vor să iasă, angajaţii lăcaşului de cult au chemat forţele de ordine.

Fanaticii au fost luaţi pe sus şi conduşi la secţia de Poliţie. Au dat declaraţii timp de aproape şase ore.

Scurt istoric

Grupul din care fanaticii religioşi fac parte a fost constituit încă din perioada comunistă. Ei nu neagă credinţa ortodoxă, însă susţin că trei sferturi din preoţii români sunt păgâni.

„Sunt nişte eretici. Ei au fost, în trecut, colaboratori ai Securităţii. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, nu are ce căuta acolo. Am fost prin toată ţara ca să le deschidem ochii oamenilor, să nu mai creadă în cine nu trebuie", susţine Elena Pascal, de 62 ani.

Protestul a fost anunţat

Protestul care a avut loc în lăcaşul de cult de la Slobozia, a fost plănuit din timp. Ioan Baciu susţine că a avut şi acordul preotului paroh al bisericii „Sf. Gheorghe", Nicolae Tudose.

„Noi am discutat cu el acum câteva luni şi i-am spus ce vrem să facem. Ne-am despărţit prieteneşte. Acum, era normal să reacţioneze aşa, era spionat de oamenii episcopului", a declarat bărbatul de 43 de ani.

„Nu este normal un astfel de comportament. Cei care se comporta astfel sunt, desigur, persoane care sufera de anumite tulburari", avea să replice preotul Ovidiu Dincă, consilier mass-media în cadrul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

Pe numele tuturor protestatarilor care au venit la Slobozia au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a libertăţii cultelor.

Ultima ieşire

"Măicuţele" au mai avut pe numele lor dosare penale pentru ultraj şi pentru tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Ultima lor "escapadă", înainte de momentul de la Slobozia, a fost la Iaşi, în urmă cu exact doi ani, la intronizarea IPS Teofan.

Atunci, pentru a veni in sprijinul colegilor ieseni, poliţiştii braileni s-au deplasat la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde s-a desfasurat slujba de Intronizare a Inalt Preasfintiei Sale Teofan.

Fiind o manifestare religioasă la care erau aşteptaţi sute de credincioşi, au fost mobilizate importante forţe de ordine din Iaşi şi Bacău, care au asigurat climatul de siguranţă publică.

Alături de acestea au fost prezenţi şi trei lucratori de la Inspectoratul de Politie al Judetului Braila (IPJ), respectiv agentul şef Dan Cărădan, agentul şef Cristian Petrea şi agentul principal Dominic Tanase.

Forţe sporite

"Având date certe că la manifestarea religioasă vor pleca din Brăila mai multi reprezentanti ai mişcării "Rugul Aprins", cunoscuţi prin scandalurile declanşate împotriva Patriarhului şi a unor ierarhi din Sinod, agenţii IPJ s-au deplasat la Iaşi pentru a preveni tulburarea ordinii şi liniştii publice şi a-i sprijini pe colegii ieşeni pentru asigurarea bunei desfăsurari a slujbei", a precizat, atunci, purtătorul de cuvânt al IPJ.

Poliţiştii brăileni au identificat în mulţime grupul format din 16 persoane, 14 femei şi doi barbati, care începuseră deja să scandeze lozinci, tulburând ordinea si liniştea publică.

Reprezentanţii mişcării "Rugul Aprins" au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Iaşi, unde au fost sancţionaţi contraventional, conform prevederilor Legii 61/1991, privind ordinea şi liniştea publică.

CITIŢI ŞI: SCANDAL ÎN CASA DOMNULUI

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite