FOTOGALERIE/Mai mult de 1.000 de brăileni au vizitat navele de luptă fluviale ale NATO care sunt andocate în Portul Militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta marinarii sărbătoresc 150 de la înfiinţarea marinei militare moderne şi 108 ani de la prima Zi a Marinei. În avanpremieră la manifestările care se vor derula în perioada următoare şi care se vor încheia cu parada nevelor de Ziua Marinei în data de 15 august, Portul Militar Brăila şi-a deschis larg porţile, iar cetăţenii care au dorit să ia contact cu viaţa şi activitatea marinarilor au avut fericita ocazie de a i

Galerie foto aici

Important de ştiut este faptul că la ora actuală singura forţă navală fluvială a NATO este dislocată la Brăila şi are în compunere două unităţi, Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie şi Divizionul 88 Vedete Fluviale.

Aşa cum era de aşteptat, navele de luptă au fost atracţia de bază, toţi cei care au păşit pragul Portului Militar urcând la bordul bastimentelor dunării. Au fost prezentate publicului vedeta blindată 177 de generaţia a IV-a „Opanez" navă realizată la Şantierul Naval Mangalia şi monitorul 47 „Lascăr Catargiu" lansat la apă în anul 1993 la Turnu Severin.

„Vedele blindate de generaţia a patra, clasa Griviţa au în dotare un tun de 100 mm, două lansatoare cu câte 40 de guri de foc de propiectile reactive nedirijate, tunuri antieriene de 30 mm şi mitraliere de 14,5 mm", ne-a explicat lt. cdr. Dragoş Ichim.

„Monitoarele din clasa Kogălniceanu au două turele dotate cu tunuri de 100 mm, lansatoare de proiectile reactive de 122 mm, cu 80 de tuburi, două turele cu tunuri antiaeriene de 30 mm, jumelate şi patru turele cu mitraliere antiaeriene de 14,5 mm, qvadruple", ne-a comunicat câteva din datele tehnice ale navei, ofiţerul.

Copiii amatori de senzaţii tari

Primii care au luat în stăpânire navele de luptă au fost copiii care au descoperit aşa cum numai ei ştiu să o facă, partea distractivă a unui bastiment de război, anume au început să se joace de-a războiul, de data aceasta însă cu arme adevărate.

„Vreau să mă fac marinar ca tata şi vreau să fiu la tun, uite aşa ca la acesta cu care mă joc acum", ne-a spus frac Ionuţ, unul dintre picii care au decis deja ce meserie vor avea în viitor.

„Suntem bucuroşi ca de obicei să primim oaspeţi. Dacă vreţi este un exerciţiu nu doar de imagine, pentru că în felul acesta atragem către meseria noastră destui tineri, ci şi o modalitate transparentă de a arăta concetăţenilor cine suntem, ce facem, care este rolul nostru aici", ne-a declarat comandorul Tudorel Gândac, comandantul Portului Militar Brăila şi al Divizonului 67 Nave Purtătoare de Artilerie.

De asemea şi la Divizionul 88 Vedete Fluviale a fost prezentată publicului o navă din dotare.

Aceste vedete sunt realizate exclusiv din aluminiu şi sunt folosite la deminări. Ele sunt capabile să asigure şenal navigabil în siguranţă în cazul paraşurării sau lansării în albia Dunării a minelor de curent magnetice.

O parte dintre aceste nave vor participa şi la Parada navelor de luptă şi la exerciţiul demonstrativ care va avea loc în data de 15 august.

„Îi invităm pe toţi concetăţenii să vină pe data 15 august , în zona moara Violatos, la pontonul Navei de Comandament Mircea pentru a urmări un spectacol pentru care noi ne-am pregătit în mod excepţional", ne-a declarat cdr. Petrică Coman, comandantul Serviciului Fluvial al Flotei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite