Brăila: Iosif Ştefănuţi, omul care a adus „Madrigalul” la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Iosif Ştefănuţi, omul care a adus „Madrigalul” la Brăila
Brăila: Iosif Ştefănuţi, omul care a adus „Madrigalul” la Brăila

Hărţuit de autorităţile comuniste, Iosif Ştefănuţi a aflat, după 20 de ani de la Revoluţie, că dosarul său de la Securitate avea şapte volume şi peste 2.500 de pagini.

Bănăţean la origine, Iosif Ştefănuţi se numără printre puţinii brăileni care, deşi ameninţat cu moartea, anchetat şi luat pe sus de miliţieni, nu a făcut “pact cu diavolul roşu”. Dimpotrivă, a fost turnat la Securitate, a fost vânat şi târât în arest, pe nedrept, numai pentru că a avut curajul să predice credinţa într-un Dumnezeu drept.

Acum, la 20 de ani de la Revoluţie, pastorul Ştefănuţi a intrat în posesia dosarului de urmărit şi-i ştie pe cei care l-au dat pe mâna securiştilor. Cu toate acestea, i-a iertat pe toţi. Dizident recunoscut, anticomunist convins, dar paşnic şi cu suflet mare, Iosif Ştefănuţi a realizat, în peste 30 de ani de pastoraţie, lucruri la care un om obişnuit nici nu putea să viseze.

Este cel care a adus corul “Madrigal”, condus de maestrul Marin Constantin, la Brăila.
“Corul a concertat prima dată în 2001, cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Naşterii Domnului, apoi în anul 2003”, ne-a spus, cu modestie, Iosif Ştefănuţi.

L-a adus la Brăila şi pe ambasadorul Rosapepe

Despre pastorul Iosif Ştefănuţi se poate vorbi numai de bine. A reuşit să-i aducă în oraşul nostru pe actorul Valentin Voicilă, tenorul Ionel Voineag şi artista Ileana Cernat, dar şi pe fostul ambasador al Americii, James Rosapepe, în anul 2001.

A  organizat primul festival de poezie creştină, împreună cu poetul Ioan Alexandru. Tot el a înfiinţat revista “Mesaj”, la scurt timp după Revoluţie. De vreme ce a vizitat majoritatea statelor din America, are prieteni şi în Dallas, Texas. Realizările pastorului Ştefănuţi, omul care a făcut cunoştinţă cu “binefacerile” comunismului, sunt remarcabile, dacă nu uluitoare.

“În anul 1991, am început construirea unei biserici, pe strada Belvedere, cu sprijin de peste Ocean. Are 1.500 de locuri capacitate şi este una dintre puţinele astfel de construcţii din sud-estul Europei. În 1991, am inaugurat “Căminul Speranţei”, pentru copiii abandonaţi. De asemenea, Clinica “Diaconia”, care are acum un local nou, ultramodern”, ne-a mărturisit Ştefănuţi.

A nu se crede că banii necesari au picat pur şi simplu din cer. Pentru ei, brăileanul a cutreierat toată America, expunându-şi argumentele. Americanii sunt zgârciţi din fire, însă buni patrioţi şi, mulţi dintre ei, implicaţi în proiecte de binefacere. Zeci, chiar sute de americani au venit la Brăila, ca să-l ajute pe pastor să ducă la bun sfârşit proiectele sociale.

“Am căutat mereu să promovez valorile creştine, credinţa în Dumnezeu. Am înţeles că această credinţă trebuie arătată prin fapte, nu prin vorbe”, a mai spus Iosif Ştefănuţi.
 
Ce-i place

"Îmi place foarte mult lectura. Îmi plac călătoriile. Am vizitat 40 din cele 50 de state ale Americii, afară de Europa şi Australia. Îmi place să duc la bun sfârşit lucrul început, pentru că sunt un om de acţiune. Îmi place munca în echipă şi, nu în ultimul rând, îmi place punctualitatea". 

Ce nu-i place

"Nu-mi place că, acum, după 20 de ani de la Revoluţie, foarte mulţi oameni nu au învăţat să preţuiască libertatea plătită cu preţ de jertfă. O folosesc în mod nefast, înmulţind răul în societatea românească. Unde suntem, mă întreb, după 20 de ani, din punct de vedere politic, economic, social şi religios?"

Întrebări şi răspunsuri

Ce v-a motivat să veniţi la Brăila, în urmă cu 35 de ani, în plină dictatură comunistă?

„Am realizat că Dumnezeu mă cheamă în sud-estul României, într-o zonă aridă din punct de vedere spiritual şi într-un oraş sufocat de comunism. Tot el m-a ajutat să am o viziune, în legătură cu proiectele pe care le-am dus la bun sfârşit”.

Aveţi dovada palpabilă că autorităţile represive v-au monitorizat pas cu pas activitatea?

„Da, ştiu că am fost urmărit, că mi-a fost interceptată corespondenţa şi înregistrate convorbirile telefonice. Toţi cei care mă vizitau, mai ales străinii, au fost fotografiaţi. Am intrat în posesia dosarului de la Securitate, care cuprinde şapte volume şi 2.548 de pagini, afară de fotografii şi microfilme”.


Profil

Născut:  28 noiembrie 1948, Goleţ, judeţul Caraş-Severin.
Studii:  Institutul Teologic Baptist de Grad Universitar Bucureşti.
Ocupaţie:  Coordonator proiect internaţional al Fundaţiei „Diaconia”. 
Familie:  Căsătorit, trei copii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite