PORTRET: Lt.col. Marian Grigore: „Lupt acolo unde se cere, înving acolo unde lupt!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lt.col. Marian Grigore
Lt.col. Marian Grigore

A luat contact cu arma geniu, imediat după terminarea liceului. În 1982 a plecat să execute stagiul militar, şi a avut şansa de a fi repartizat la Mangalia, nu la o unitate de marină ci la una de geniu. De la 1 iulie 2010 este comandantul celei mai noi unităţi militare, Batalionul 110 Sprijin Logistic.

După ce a terminat stagiul militar a dat examen şi a intrat la Şcoala de Ofiţeri de Geniu de la Râmnicu-Vâlcea, pe care a absolvit-o cu brio.

„Imediat după ce am terminat şcoala de ofiţeri am fost repartizat la Brăila, la UM 01763, actuala Brigadă 10 Geniu, pe vremea aceea regiment. Nu am stat prea mult acasă, ca să zic aşa, pentru că în urma unui curs am fost repartizat la Turnu Măgurele la UM 01750, sora geamănă a unităţii brăilene", ne-a povestit lt.col. Grigore.

Din nou la Brăila

După Revoluţia din Decembrie a revenit la Brăila, tot la UM 01763, unde a ocupat toate funcţiile ierarhice de la comandant de pluton la comandant de companie şi şef de compartiment.

Din anul 2002 a ocupat funcţia de şef de stat major şi o perioadă, cu derogare pe cea de comandant de unitate la Batalionul 72 Pontonieri. Iar de la 1 iulie 2010 este comandantul celei mai noi unităţi militare, Batalionul 110 Sprijin Logistic.

„Este o unitate de care Brigada 10 Geniu şi întreaga oştire aveau nevoie. Sarcina noastră este transportul şi depozitatrea materialelor genistice. Ca să fim mai bine înţeleşi, arma geniu este una care necesită cantităţi importante de materiale. Echipele de specialişti pot arunca un pod de pontoane peste orice curs de apă în timp real. Dar se poate întâmpla ca un alt pod să fie necesar în alt loc. Noi asigurăm tot ce este nevoie ca material, pentru realizarea căilor de acces, de marş, de trecere", ne-a explicat lt.col Marian Grigore.

„Lupt acolo unde se cere"

„Înving acolo unde lupt", îşi continuă crezul după care se ghidează lt.col. Grigore.

„Nu este vorba doar de militărie în acest crez al meu. Este universal valabil. Viaţa este o luptă şi se vede clar că doar învigătorii contează. Un exemplu ar fi ceea ce am făcut în nou creata unitate. Sediul Batalionului a fost transformat din fostele dormitoare unde erau cazaţi soldaţii, până nu demult. Acesta este deci locul unde luptăm. Şi în timp foarte scurt am reuşit să reamenajăm vechile dormitoare în sediu pentru o unitate care deserveşte la timp de pace toată Brigada 10 Geniu şi la timp de război toată oştirea. Deci cu tot ceea ce am făcut până acum, putem spune că am învins. Dar lupta, continuă", ne-a explicat comandantul batalionului.

De un lucru este sigur, anume că dacă nu te zbaţi să laşi un semn adevărat în urma ta în viaţă, atunci cu siguranţă poţi spune că nu ai luptat şi nu ai învins! „Ai trăit degeaba!", a conchis lt. col Marian Grigore.

Ce-i place

Sportul! A practicat încă din liceu handbal, iar în şcoala militară a fost component al echipei de handbal. Îi place fotbalul, este un susţinător înverşunat al Naţionalei, şi nu ezită să intre în echipă atunci când se încinge o partidă. Îi plac excursiile, iubeşte muntele în mod deosebit.

Ce nu-i place

Prostia! Din păcate vede însă cum prostia, care se conjugă perfect cu tupeul, ajunge să fie majoritară în societatea de astăzi. Deşi este brăilean, nu-i place pescuitul. Deşi meseria lui e legată de Dunăre, nu-i place să piardă timpul lângă apă aşteptând un miracol în undiţă.

Care trebuie să fie calitatea unui comandant?

"Un comandant trebuie să ştie tot ce se întâmplă în unitatea lui din toate punctele de vedere. Trebuie să ştie să fie aproape de colegi ca să poată suda acel colectiv care să funcţioneze ca degetele de la o singură mână, perfect sincronizat".

Ce credeţi că lipseşte din peisajul militar actual?

"Aplicaţiile de altă dată. Fiind mai multe tabere care se terminau cu aplicaţii aveam timp să ne cunoaştem bine între noi, indiferent de rang. Aşa se suda un colectiv. Practic, în acele aplicaţii cu noroi, zloată, muncă, mâini zdrelite, se forma marea familie a militarilor dintr-o unitate".

Profil:

Născut: 25 iulie 1964, Brăila

Studii: Facultatea de Comandă şi Stat Major, Securitate şi Apărare Naţională

Ocupaţia: militar de carieră, ofiţer

Familia: căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite