Literatura romă a fost prezentată de un brăilean la Sorbona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăileanu a vorbit la Sorbona despre mitologii legate de dragoste şi de moarte în literatura romă din România
Brăileanu a vorbit la Sorbona despre mitologii legate de dragoste şi de moarte în literatura romă din România

Eduard Claudiu Brăileanu a conferenţiat în Paris alături de importanţi cercetători din alte şapte ţări. Bărbatul, şef serviciu Relaţii Publice din cadrul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati", a participat la un colocviu internaţional, care a avut loc la prestigioasa universitate.

Eduard Claudiu Brăileanu, şef serviciu Relaţii Publice din cadrul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati" (BJPI), s-a întors de curând de la un colocviu internaţional. Este vorba despre „Una sau mai multe literaturi de origine romă", organizat de prestigioasa Universitate Paris IV Sorbona.

Brăileanul s-a aflat aici alături de importanţi cercetători din Austria, Franţa, Germania, Polonia, Republica Moldova, Rusia ori Ungaria. Au fost abordate problematici ale textelor mai vechi sau mai noi, scrise în limba romani, legate de poetica genurilor literare.

„Colocviul a pornit de la ideea că există o preocupare, în diversele spaţii literare europene, pentru dezvoltarea unei literaturi scrise de autori romi. Într-o vreme în care se vorbeşte de mondializare, de valorizarea minorităţilor etnice şi de deschiderea frontierelor, este momentul ca această literatură să-şi găsească locul cuvenit în cadrul cercetărilor literare", ne-a spus Claudiu Brăileanu.

Mituri legate de dragoste şi de moarte

Şeful serviciului Relaţii Publice de la BJPI a susţinut la Sorbona, comunicarea: „Eros şi Thanatos. Mitologii legate de dragoste şi de moarte în literatura romă din România".

„Istoria Romilor din România este deopotrivă pasionantă şi tragică. Statutul lor de eterni străini le-a permis să cunoască populaţia locală din Ţările Române, să asimileze anumite credinţe, obiceiuri ale oamenilor locului, pe care romii le-au integrat în existenţa lor cotidiană şi mai târziu, chiar şi în creaţiile lor, inclusiv în literatură", ne-a spus Claudiu Brăileanu.

Preocuparea sa a fost de a identifica prin intermediul studiului ceea ce este în mod stereotip construit în literatura romă de astăzi, în spaţiul cultural românesc, la nivelul miturilor legate de dragoste şi de moarte.

Autori romi în studiul lui Brăileanu

În cadrul cercetării, Claudiu Brăileanu a avut în vedere autori romi care sunt recunoscuţi în comunitatea proprie, iar unii şi în lumea literară. Printre aceştia se numără : Luminiţa Mihai Cioabă, Gheorghe Păun Ialomiţeanu, Petre Copoiu, Alexandru Gribusyi - Ruja.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite