Brăila: Liceenii se plâng că noile probe ale bacalaureatului îi debusolează complet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările aduse, pe ultima sută de metri, examenului de bacalaureat i-au zăpăcit pe elevi. Tinerii se plâng că nici măcar nu mai au voie să opteze pentru sport, iar profesorii spun că eliminarea probei la educaţie fizică îi determină pe elevi să nu mai facă mişcare.

Tinerii admit, pe de o parte, că au mai puţine probe, iar pe de altă parte sunt dezamăgiţi de eliminarea altor probe, considerate extrem de importante.

Elevii de clasa a XII-a sunt bulversaţi de atâtea schimbări. Liceenii din ultimul an se pregătesc să ţină piept noului examen de bacalaureat, deşi nu sunt încântaţi de modificările făcute de minister, pe ultima sută de metri.

„Fiecare ministru vrea să-şi pună neapărat ampreta, iar noi, elevii suntem precum jucăriile lor. Suntem de-a dreptul bulversaţi de toate modificările aduse acestui examen de bacalaureat”, spune Alexandra B., elevă în clasa a XII-a, la Liceul cu Program Sportiv.

Elevii din clasele terminale au aflat în ultimul an de studiu că nu vor mai da examenul de bacalaureat în varianta de anul trecut, ci într-o altă formulă.

De anul acesta, examenul de maturitate va avea trei probe, dintre care una obligatorie, cea de limba română, iar una dintre celelalte două probe va fi opţională, în funcţie de profilul liceului şi două probe orale, care se vor da în timpul anului şcolar.

“Pe de o parte e bine că avem mai puţine probe, dar privind din celălalt unghi, ni s-a luat posibilitatea să alegem alte discipline preferate”, a explicat Oana M., elevă la Liceul “Nicolae Iorga”.

“Ne doare eliminarea probei de educaţie fizică

În condiţiile în care mai mult de jumătate dintre elevii înscrişi la bacalaureat optau la ultima probă pentru educaţie fizică, eliminarea opţiunii pentru sport la examen nu este o veste deloc bună.

“Pe noi, ca specialişti, ne doare eliminarea probei de educaţie fizică. Cred că la efortul intelectual pe care elevii îl depun este nevoie şi de efort fizic, în compensaţie. În primii ani după ce s-a introdus educaţia fizică la bacalaureat vedeam copiii alergând în Parcul Monument, pe faleză, făceau mişcare. Este un an experimental, un nou început”, a punctat inspectorul de educaţie fizică şi sport, prof. Elena Preda.

Informatica este binevenită

Inspectorul de informatică, prof. Paul Pruş consideră binevenită introducerea probei orale de evaluare a competenţelor digitale.

„Noua probă orală a bacalaureatului este binevenită pentru că elevii au nevoie de aceste competenţe, care reprezintă, de fapt, viitorul”, a explicat prof. Paul Pruş.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite