Legumicultorii s-au luat la trântă cu hypermarketurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pentru că are numai marfă naturală, Mariana Ivan şi-a făcut o clientelă stabilă
pentru că are numai marfă naturală, Mariana Ivan şi-a făcut o clientelă stabilă

Legumicultorii din jurul municipiului aduc la piaţă numai produse naturale, la preţuri mai mici decât în magazineGrădinarii s-au adaptat cererii şi oferă doar saltă, roşii, ceapă şi usturoi verde 100% naturale. Singurul îngrăşământ folosit de ei este gunoiul de grajd. Aşa vor să taie elanul hypermarketurilor.

Produsele lor sunt naturale şi de două, trei ori mai ieftine.

În Vărsătura, Chiscani, Cazasu şi Vădeni, agricultorii au înţeles că produsele naturale reprezintă cheia succesului. O salată, în funcţie de mărime, costă între unu şi doi lei.

„Am semănat aceste salate în luna noiembrie. Sunt crescute în solarul de un hectar pe care l-am făcut în localitatea Chiscani, unde locuim. Singurul îngrăşământ pe care îl folosim de patru ani este mraniţa (gunoi de grajd) iar irigarea se face prin picurare. Toate legumele sunt sută la sută naturale", ne-a declarat Mariana Ivan, producătoare ce-şi desface marfa proaspătă în Piaţa Concordia.

„Anul acesta, gerul din ianuarie ne-a făcut mare pagubă. Circa 30% din producţia plantată a fost compromisă. Ridichile, mai sensibile la ger decât salata şi ceapa, au fost distruse în totalitate. Am replantat cultura a doua, ridichi de lună şi la sfârşitul lunii martie vom ieşi şi cu ele pe piaţă", ne-a spus Mariana Ivan.

Luptă acerbă

Cornelia Albu deţine în satul Vărsătura un solar de 4.000 mp. Deocamdată a venit pe piaţă cu salată şi ceapă verde, urmând ca în curând să aducă usturoi verde şi ridichi.
„Am avut zăpadă mare de 2,5 metri între solarii şi a ţinut rece. Chiar dacă 20% din producţie a fost compromisă tot este destulă pentru toată lumea. După ce terminăm salata, plantăm roşiile care sunt deja în răsaduri şi în luna iunie vom ieşi cu recolta de anul acesta pe piaţă", ne-a declarat ea.

„Nu aţi văzut în ce fel arată salata la Hipermarket? Este curată pentru că de fapt nu creşte pe pământ ci pe apă unde se pun îngrăşăminte artificiale. Are frunza subţire şi nu are pic de gust. Nici culoarea nu este naturală", ne-a povestit Mariana Ivan.

Produse mai mici , dar sănătoase

Agricultorii recunosc că produsele sunt mai mici, dar frunzele au substanţă, au un gust anume, specific, sunt mult mai bune. „Acelaşi lucru este valabil pentru toate legumele. Roşiile crescute la noi au gust, au miros. Cele din import, crescute pe plastic cu îngrăşăminte, sunt fade", a adăugat Mariana Ivan.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite