Brăila: Legiuirea lui Caragea, la Arhive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Legiuirea lui Caragea, la Arhive
Brăila: Legiuirea lui Caragea, la Arhive

Arhivele Naţionale – Brăila se mândreşte cu miile de cărţi dobândite de-a lungul timpului, încă de la înfiinţare, în anul 1953, fie prin donaţii, fie prin achiziţii. Recent

Arhivele Naţionale – Brăila se mândreşte cu miile de cărţi dobândite de-a lungul timpului, încă de la înfiinţare, în anul 1953, fie prin donaţii, fie prin achiziţii.
Recent restaurată, cartea cuprinzând Legiuirea lui Vodă Caragea - una dintre primele culegeri de acte normative româneşti -, ocupă un loc de cinste în biblioteca instituţiei de pe strada Plevnei.

Titlul original este următorul: „Legiuire a înălţatului şi prea pravoslavnicului domn şi oblăduitoriu a toată Ungrovlahia Ioan Caragea Voevod”. Tipărită la Bucureşti, în anul 1818, Legiuirea este scrisă în româneşte, cu caractere chirilice şi reprezintă o raritate.

Primele achiziţii de carte au fost făcute încă din anul 1953, prin preluarea a 60 de volume de la Teatrul de Stat (azi Teatrul „Maria Filotti”). Un an mai târziu, Colegiul de Avocaţi Brăila – fostul Barou - a donat Arhivelor 490 de cărţi din biblioteca proprie, în condiţiile în care oraşul se afla, efectiv, sub ocupaţie sovietică.

Printre cei mai mai donatori brăileni de carte amintim pe regretaţii prof. I. N. Dianescu, de la Liceul „Nicolae Bălcescu”, avocat Av. V. Avesalom, brăilean originar din Ardeal, prof. Nicolae Ţane, prof. Ştefan Mircescu, avocat Ioan Răzvan, prof. Vasile Goraş, fost director la „Nicolae Bălcescu”. Prin donaţiile lor şi nu numai, Arhivele Brăila deţin acum una din cele mai importante biblioteci de carte veche şi rară din ţară.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite