Lavinia Craioveanu este ardeleanca din fruntea Direcţiei de Sănătate Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Lavinia Craioveanu crede că profilaxia este extrem de importantă
Dr. Lavinia Craioveanu crede că profilaxia este extrem de importantă

De 27 de ani de când a venit pe meleagurile brăilene a condus aproape toate compartimentele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, în prezent fiind directorul coordonator interimar al acestei instituţii.

A terminat facultatea la Cluj, a profesat la Craiova şi din 1983 a venit la Brăila. În cei 27 de ani de activitate în Brăila a acumulat o vastă experienţă. A fost şef la aproape toate compartimentele DSP Brăila, asta înainte de a ajunge să conducă instituţia.

După terminarea facultăţii la Cluj, pentru trei ani a fost medic stagiar la Craiova. Începând cu 13 decembrie 1983 s-a angajat medic de igienă la Centrul Sanitar Antiepidemic Brăila. Cum a ajuns o ardeleancă la Brăila? Ei bine aici erau posturi libere, dar a contat şi faptul că soţul este brăilean.

„Nu erau posturi libere la Cluj la acea vreme. Este important să fii aproape de ai tăi este foarte adevărat, dar uneori trebuie să mai faci concesii. Îmi pare rău că am părăsit acea zonă, prietenii mei sunt la Cluj. Poate atunci când mă voi retrage din activitate mă voi reîntoarce în Ardeal", spune cu nostalgie dr. Lavinia Craioveanu.

În anii care au urmat doctorul a ocupatfuncţii diverse în cadrul aceleeaşi instituţii, dar practic toate fiind de conducere.
Din 1987, timp de şapte ani a fost şeful Compartimentului Igienă Şcolară, apoi şef Compartiment Igiena Mediului, şef Compartiment Igiena Alimentaţiei, iar din aprilie 1997 până în 1999 director la Inspectoratul de Sănătate Publică.

A fost apoi director adjunct, inspector şef, director al DSP, inspector sanitar şef al Autorităţii de Sănătate Publică, iar din 13 octombrie 2009 şi până în prezent ocupă două funcţii, una de director coordonator în Sănătate Publică şi a doua de director coordonator interimar al DSP Brăila.

Speranţe în sănătatea brăileană

Îşi iubeşte meseria şi spune că a ales o specializare care i se potriveşte. „Sănătatea Publică fără prevenţie nu se poate. Este mai bine să previi decât să tratezi, iar costurile sunt mai mici", explică medicul.

Dr. Lavinia Craioveanu spune că în ciuda numărului redus de medici din oraş are speranţe că lucrurile se vor schimba. „UAT Brăila intenţionează să realizeze lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă locuinţe pentru medici. Salariile din sistemul sanitar sunt neatractive. De aceea ne pleacă medicii afară pentru că nu avem salarii atractive", spune directorul DSP.

În acelaşi timp Lavinia Craioveanu spune că în sănătatea brăileană s-a investit în ultimii ani bani frumoşi şi că sunt speranţe că se vor investi şi mai mulţi.

„Consiliul Judeţean a investit şi va mai investi în sănătate. Sperăm să se deblocheze posturile în sănătate", spune doctorul care adaugă că atâta timp cât are energie şi memorie nimic nu-i poate sta în cale să rezolve cât mai multe probleme.

Întrebări şi răspunsuri

Cum este activitatea la DSP?

„Vreau să conduc această Direcţie, să fac ceva concret. Vreau ca lucrurile să meargă bine aici şi de aceea toate deciziile pe care le-am luat şi le voi lua vor fi analizate şi discutate în Comitetul director. Vreau ca lucrurile să se rezolve din aproape în aproape la DSP. Vorbesc tot timpul cu şefii de compartimente înainte de a lua o decizie".

DSP se va muta de pe Campiniu?

„Distroficii vor avea 10 paturi la Pediatrie şi noi vom putea să refacem spaţiul acela şi să ne mutăm acolo. Când mă apuc de un lucru îl finalizez şi apoi trec la următorul. În general mi-au ieşit toate lucrurile pe care mi le-am propus".

Ce-i place

„Admir loialitatea, perseverenţa, competenţa, lucrul în echipă. Îmi plac oamenii şi atunci când pot să-i ajut o fac fără a avea beneficii în schimbul ajutorului acordat. Post nu ţin, dar cred că cel mai bun post este ajutor. Îmi place transparenţa şi deschiderea", spune dr. Craioveanu.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care sunt cu mai multe feţe. Nu suport conflictele şi nu le alimentez. Oricând apare o astfel de situaţie în Direcţie încerc să o mediez pentru a o rezolva în cel mai scurt timp posibil", a conchis Lavinia Craioveanu.

Profil
Născută. 2 iulie 1955, comuna Letca, judeţul Sălaj
Studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca
Profesie. Medic primar igienă, directorul coordonator interimar al DSP Brăila
Familie. Căsătorită, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite