Brăila: Laura Şoga este o tânără speranţă a cântecului popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă „Hariclea Darclee", Laura iubeşte muzica populară, cohetează cu folk-ul, ştie să cânte la flaut şi vrea să descopere tainele naiului

Profil

Născută. 3 august 1992, Brăila
Studii. elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă „Hariclea Darclee”
Familie. Singură la părinţi

Vocea ei profundă, precum şi acurateţea interpretării impresionează deopotrivă pe cei care o aud cântând, fie public, ori membri ai juriului.Dovadă sunt numeroasele premii şi distincţii obţinute la concursuri locale şi în ţară de tânăra interpretă de muzică populară Laura Şoga.

La cei 17 ani ai săi, Laura are un palmares impresionant de participări la festivaluri şi concursuri folclorice. Toate acestea, spune modestă adolescenta, se datorează familiei ei, care a spijinit-o şi îndrumat-o pe acest drum, încă din clasa I.

„Eram în clasa I la Şcoala «Aurel Vlaicu» când mama a văzut un afiş prin care se anunţa că se organizează înscrieri pentru cursuri de chitară”, îşi aminteşte eleva.

Tot mama îi scrie cântecele şi merge cu ea la cursuri: „Mama mea s-a dedicat în totalitate educaţiei mele”, adaugă tânăra.

A studiat chitara mai întâi la Casa de Cultură alături de profesorul Dumitru Popescu, care de altfel a şi descoperit că Laura ar putea cânta muzică populară.

„Tot cu ajutorul dumnealui am reuşit să fac parte din Ansamblul «Pandelaşul». Eram clasa a IV-a când am avut prima reprezentaţie în ansamblu”, ne spune Laura.

Un an mai târziu, tânăra a intrat şi în Ansamblul „Muguraşul” al Palatului Copiilor şi Elevilor.

„În urmă cu aproximativ cinci ani am plecat pentru prima oară în Turcia cu «Muguraşul» la un concurs internaţional de muzică şi dansuri tradiţionale”, mai spune Laura.

Laura Şoga vrea să înveţe să cânte la nai

Muzica populară nu este singura mare pasiune a Laurei Şoga. Fiind o fire dinamică, Laura a cochetat şi cu sportul. De la 9 ani şi până la 14 ani a făcut karate şi a obţinut centrura maro.

„Înainte să mă dea la karate, mama m-a dat la dansuri, însă m-au atras mai mult artele marţiale”, punctează Laura.

Laura Şoga studiază la Liceul de Artă „Hariclea Darclee” la secţia canto tradiţional şi este anul I la Şcoala de Arte Populare „Vespasian Lungu”, secţia chitară folk. Ştie să cânte şi la flaut, însă nu este expertă.

Laura îşi doreşte foarte mult să înveţe să cânte la nai. „Îmi doresc foarte mult să descopăr naiul, dar nu am găsit până acum niciun profesor. Naiul mi se pare un instrument mai deosebit faţă de celelalte”, spune Laura.

Tânăra a ţinut să mai menţioneze că fără spijinul şi ajutorul părinţilor şi al profesorilor nu ar fi reuşit. „Părinţii mei au făcut sacrificii pentru a-mi cumpăra instrumentele necesare studiului şi pentru a-mi facilita deplasările la concursuri”, conchide Laura Şoga.

Întrebări şi răspunsuri

Ce v-aţi propus să faceţi în viitor?

L.Ş.: „Îmi doresc să devin solistă într-un ansamblu de muzică populară ori într-o formaţie de muzică. Numai pe scenă, în aplauzele publicului realizezi că munca depusă este răsplătită. Atunci când publicul te aplaudă te simţi cel mai bine. Eu am simţit aceste lucruri în festivaluri şi competiţii, însă totul este la un nivel mult mai ridicat când susţii un recital”

Ce faculteate v-aţi gândit să urmaţi?

L.Ş.: „Vreau să merg la Conservator. Sigur vreau să urmez acest drum, nu există niciun dubiu în această privinţă. Însă, nu ştiu încă ce secţie voi urma. Pentru acest „amănunt” mai am timp să mă decid. Până atunci mă concentrez asupra studiului”

ce-i place

„Îmi place în primul rând muzica pentru că prin ea îmi exprim cel mai bine sentimentele iar, în al doilea rând, sportul pentru că îmi dă energie, mă ajută să scap de stres şi să mă dezvolt armonios. Ador să călătoresc şi o fac cu mare plăcere mai ales când merg la festivaluri ori în concursuri prin ţară.”

ce nu-i place

„Mă dezgustă nedreptatea, mai ales în cazul unor competiţii. Mă deranjează oamenii mincinoşi, fără scrupule, care se folosesc de minciună pentru a-şi atinge scopurile. De asemenea, îmi lasă un gust amar, răutăţile, aşa zise bârfe, care se întâlnesc într-un colectiv. Toate acestea, mie îmi displac.”

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite