La iarnă, pentru brăileni căldura ar putea fi mai scumpă cu peste 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brăilenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire gestionat de de S.C. CET S.A. nu ştiu la acest moment cu cât vor plăti mai mult la întreţinere. Consiliul Local Municipal a aprobat în luna august gigacaloria la o valoare mai mare decât anul trecut, însă la nivel guvernamental, suma alocată autorităţilor locale pentru susţinerea costului gazului, respectiv subvenţionarea lui, este cu 30-40% mai mică.

„Deocamdată, pe hotărârile din iarna 2009-2010, noi am rămas pe sumă nesubvenţionată de la nivel central cu o datorie de 110 miliarde de lei vechi pe care, dacă nu o plătim, creează probleme în pornirea instalaţiilor de la CET în iarna acestui an.De aceea, pe de-o parte, avem această obligaţia de a face nişte plăţi, iar pe de altă parte avem şi obligaţia de-a discuta în continuare şi de-a vedea ce se întâmplă la nivel guvernamental", a precizat primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu.

Acordarea subvenţiei se face şi iarna care vine pe tranşe de venit, dar aceasta va fi raportată la 70% din preţul de producţie, adică 262lei/Gcal, din 374,26 lei/gcal.

Subvenţia ce va fi asigurată de autoritatea locală, respectiv de municipalitate, nu va depăşi valoarea de 112,26lei/Gcal, adică 30% din preţul mediu de facturare la populaţie .

În aceste condiţii numai jumătate dintre cele 18.000 de familii rămase racordate la sistemului de termoficare ar mai putea primi subvenţii, dar şi acestea vor plăti destul de mult la întreţinere în iarna 2010-2011.

„Mă gândesc cu groază pentru că nu ştim la ce să ne aşteptăm la iarnă. Ce, cum şi cât vom plăti. Eu ştiu doar că voi sta iar pe la ghişee să depun acelaşi dosar pentru subvenţie ca anii trecuţi. Dacă nu schimbă guvernul ceva iar şi ne lasă datori vânduţi la întreţinere", ne-a declarat Ioana Mirea, pensionară.

În ciuda deciziei Consiliului Local Municipal, directorul SC CET SA Brăila, Ionel Pătraşcu, spune însă că brăilenii racordaţi la sistemul de termoficare nu vor plăti mai mult pentru încălzire. În viziunea acestuia, măsurile luate de Consiliul Local n-ar fi trecut de votul consilierilor

. „Facturile nu vor fi mai mari pentru că eu ştiu că n-a trecut de Consiliul Local", ne-a declarat Ionel Pătraşcu.

image

Rămâne de văzut însă ce măsuri va mai lua Guvernul în ceea ce priveşte subvenţionarea agentului termic furnizat în sistem centralizat şi dacă tranşele de venit stabilite pentru acordarea subvenţiilor vor rămâne aceleaşi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite