La Galaţi se poate produce în orice moment un dezastru ecologic similar cu cel din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezastrul chimic din Ungaria
Dezastrul chimic din Ungaria

În spatele combinatului ArcelorMittal există mai multe iazuri de decantare făcute din pământ, pline cu cianuri. Un incident similar celui din Ungaria, în urma căruia substanţele nocive din combinat ar putea ajunge în Dunăre nu poate fi exclus.

Distanţa dintre iazurile pline cu substanţe periculoase şi apele Dunării este mai mică de doi kilometri. În plus, în ultimii trei ani, Arcelor Mittal a fost sancţionată cu amenzi care totalizează peste 1,5 milioane de lei pentru nerespectarea normelor de mediu. Astfel, se poate afirma fără exagerare că platforma siderurgică gălăţeană reprezintă un potenţial pericol pentru mediu şi pentru sănătatea populaţiei.

Motive de îngrijorare

Cele mai periculoase substanţe care sunt deversate în iazurile de decantare ale ArcelorMittal sunt cianurile. Anul trecut, o parte din halda de zgură s-a prăbuşit peste albia râului Mălina. Scurgerea apei a fost blocată însă au existat condiţiile producerii unui grav accident de mediu. Măsurătorile Gărzii de Mediu Galaţi au relevat la acea vreme depăşirea concentraţiei de cianuri cu aproape 800 la sută peste nivelul normal, stabilit prin norme de mediu.

CITIŢI TOT ARTICOLUL:

La Galaţi se poate produce în orice moment un dezastru ecologic similar cu cel din Ungaria

Otrava din Ungaria ajunge în Dobrogea şi Bărăgan

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite