Brăila: Ion Isaia, profesorul de geografie specialist în meteorologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctor în geografie, dascălul este singurul brăilean care colaborează cu Agenţia Nord-Americană a Atmosferei şi Oceanelor.

După ce şi-a terminat studiile, Ion Isaia şi-a început activitatea ca profesor la ţară, la Liceul Teoretic Pechea, în judeţul Galaţi. La doar trei ani de la începutul activităţii ca profesor, a venit în Brăila la Staţiunea de Meteorologie, unde a condus o echipă şi a început să activeze ca meteorolog.

„Timp de 25 de ani, am condus o echipă de oameni extrem de capabili, cu care mi-a fost foarte drag să lucrez, să le fiu coleg, şi nu şef ”, spune profesorul cu zâmbetul pe buze.

În anul 1980, Ion Isaia devine doctor în geografie, specializarea meteorologie-climatologie.
După căderea comunismului, Staţiunea de Meteorologie a mai funcţionat încă cinci ani, după care metorologul a revenit la prima lui dragoste, catedra. De acestă dată, la oraş, la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Brăila unde, în baza doctoratului obţinut a preluat catedra de geografie.

„Noii colegi erau invidioşi şi se mirau cum de am reuşit să obţin toate gradele şi în acelaşi timp un salariu frumuşel, fără să dau vreun examen”, a menţionat profesorul.

13 ani fără încetare, profesorul a predat la Colegiul Economic, unde i-au trecut prin mână sute de elevi care au plecat din liceu cu bogate cunoştinţe de geografie.

Pasiunea sa, publicistica

Chiar dacă o mare parte din timpul său a dedicat-o elevilor, o altă parte a dedicat-o scrisului. A colaborat cu mai multe ziare locale din Brăila şi Galaţi şi a publicat peste 600 de articole. În anul 2000 a publicat prima carte, „Vremea şi clima în România sub impactul factorilor dinamici”.

„Dintotdeauna şi oriunde, omul şi-a manifestat interesul pentru cunoaşterea vremii şi a climei, ca urmare a impactului, negativ sau pozitiv, pe care-l au asupra mediului în general, asupra activităţii şi sănătăţii sale, în special”, motivează profesorul, cele peste o sută de pagini ale cărţii. 

Doi ani mai tarziu a reuşit să mai tipărească alte două carţi: „Prevederea vremii prin cicluri ale mareelor atmosferice” şi „Meteorologie şi agrometeorologie”.

Colaborator NOAA

În 2009, Ion Isaia a devenit „tânăr pensionar”, cum preferă să îşi spună, dar acest lucru nu l-a făcut să renunţe la activitatea sa, ba chiar a reuşit să obţină o colaborare peste ocean. Agenţia Nord-Americană a Atmosferelor şi Oceanelor (NOAA) se ocupă cu studierea modificărilor pe care le suferă atmosfera şi oceanele.

 „Reprezentanţi de seama ai NOAA, precum Curt Barrett, directorul instituţiei, mi-au studiat lucrările publicate în cele trei cărţi şi au decis că au nevoie de un om ca mine, astfel am ajuns singurul colaborator român”, a precizat profesorul.

Întrebări şi răspunsuri


Ce v-a determinat să alegeţi acest domeniu?

"Încă de pe vremea când eram elev mi-a plăcut geografia, dar totul a culminat cu momentul în care am fost admis la facultate. Am ales să studiez acest domeniu datorită profesorilor pe care i-am avut şi determinării mele de a acumula cât mai multe cunoştinţe, dar şi dorinţa de a cunoaste mai îndeaproape Pământul şi toţi factorii de mediu care ne influenţează viaţa".

Credeţi că oamenii au grijă de mediul înconjurător?

"Cred că numai unu la sută din toată populaţia Pământului îşi manifestă grija faţă de mediul în care trăieşte şi mai ales faţă de aerul pe care îl respiră".


ce-i place

"Îmi place să întocmesc lucrări ştiinţifice pe care să le susţin la simpozioanele naţionale şi internaţionale. Îmi place de asemenea să fac excursii în străinătate şi, nu în ultimul rând, îmi place teatrul. Mi-a plăcut mereu să lucrez cu copiii şi să le împărtăşesc din cunoştinţele mele, să-i fac conştienţi de ceea ce-i înconjoară".

ce nu-i place

"Nu pot să colaborez cu mincinoşii, leneşii şi nu pot să suport persoanele prost crescute. Pe lângă toate acestea, mai urăsc şi persoanele care sunt în stare de orice ca să obţină o funcţie, fără a se gândi la consecinţele faptelor lor".


Profil

Născut: 14 septembrie 1944, Rediu, judeţul Galaţi
Studii: Facultatea de Geografie şi Geologie, din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi
Familie: Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite