PORTRET: Ionela Leca este economista care a făcut masterat în administraţie publică şi acum se pregăteşte de doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economist de nota zece, Ionela Leca intenţionează să-şi continue studiile. Îi plac cărţile şi florile, dar şi simplitatea oamenilor inteligenţi. Deţine toată „colecţia verde" Adevărul. Ionela Fănica Leca este femeia care a reuşit să-şi facă un rost în viaţă prin propriile puteri, deşi nu a fost scutită de necazuri. În 19 ani, de când lucrează în învăţământ, nu a avut niciodată probleme.

Şi-a luat licenţa în anul 2008, cu nota 10, la Contabilitate şi Informatică de Gestiune (CIG), iar anul acesta a terminat masteratul în Administraţie Publică.

„Pe zi ce trece, constaţi că mai sunt atâtea lucruri de învăţat. Practic, toată viaţa învăţăm lucruri noi şi, la final, constatăm cât de puţine cunoaştem. Mi-a plăcut să fiu cea mai bună, am pornit-o «de la zero», iar acum am propria carieră, propria viaţă", ne-a spus economistul de la Şcoala „Dimitrie Cantemir".

La 13 ani a rămas fără tată

Ionela Fănica Leca s-a născut la Bărăganu, într-o familie de oameni simpli, dar cu mare dragoste de carte. Mai are doi fraţi.

„Pe când aveam 13 ani, tatăl meu, în vârstă de 41 de ani, a murit din cauza unor afecţiuni grave. Fratele meu avea 12 ani, iar sora numai cinci anişori. Cu toate suferinţele îndurate, nu am abandonat şcoala. Am absolvit cu toţii câte o facultate", povesteşte Ionela.

A fost eleva Liceului nr. 3 din Brăila (pe care l-a absolvit în anul 1986), după care s-a angajat, ca să se poată întreţine. A crescut fără tată, dar, cu toate acestea, nu s-a plâns niciodată.

„Am stat cu gazdă, apoi m-am căsătorit. Căsnicia mea a fost un eşec. Am rămas cu fetiţa mea, care avea atunci doar patru anişori. Acum este studentă la Facultatea de Litere a Universităţii «Transilvania» din Braşov şi e mândria mea".

Capabilă şi meticuloasă

Zece ani, Ionela a fost casieră la Liceul „Nicolae Iorga", un an la „C. D. Neniţescu", iar din 2005 este economist la Şcoala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir" (fostă 32) din cartierul Obor. A ieşit bine la toate controalele efectuate, deşi meseria de casier şi contabil nu este una uşoară.

„Sunt Fecioară şi asta mă face să fiu meticuloasă. Acord atenţie fiecărui detaliu, mai ales că, în meseria mea, nu ai voie să greşeşti. Îmi place ceea ce fac", ne-a mărturisit Ionela Leca.

Rezultatele obţinute de ambiţioasa contabilă vorbesc de la sine. A luat în fiecare an salariu de merit, iar acum vrea să obţină şi mult-râvnita gradaţie de merit. Nu renunţă nici la învăţat, pentru că intenţionează să-şi ia doctoratul. Fosta directoare a Şcolii „Dimitrie Cantemir", prof. Antoneta Marghitoiu, o caracterizează drept o persoană „capabilă, dornică de a se perfecţiona, punctuală, meticuloasă şi extrem de conştiincioasă".

Ce-i place

mi place să lucrez goblenuri şi îmi plac florile. Am balconul plin de flori. Îmi place să citesc orice, cam tot ce-mi pică în mână. Am toată colecţia «Adevărul», până la numărul 75. Îmi place simplitatea oamenilor inteligenţi".

Ce nu-i place

"Nu-mi place minciuna, nu-mi place falsitatea şi nu-mi plac lucrurile lăsate neterminate. Nu-i place făţărnicia, mediocritatea şi prefăcătoria. Totodată, nu-mi plac persoanele care vorbesc pe la spate şi care spun lucruri neadevărate".

Întrebări şi răspunsuri

Ce sfat le daţi tinerilor, dat fiind faptul că lucraţi într-o şcoală?
„Cu toate greutăţile cu care se confruntă, să continue să înveţe, să se perfecţioneze şi să nu-şi piardă încrederea în forţele proprii. La un moment dat, va trece şi criza, iar ei vor fi participanţi activi la viaţa socială".

Ce v-a motivat în toţi aceşti ani de eforturi şi realizări?
„Mie, personal, viaţa mi se pare un concurs, cu permanente provocări. Fiecare zi, fiecare ceas vine cu noi şi noi provocări, cu ceva nou, cu «examene», cu întâmplări şi lucruri cărora trebuie să le facem permanent faţă".

Profil

Născută: 16 septembrie 1967, Bărăganu- Brăila.
Studii: Universitatea „Constantin Brâncoveanu".
Funcţie: Economist la Şcoala „Dimitrie Cantemir".
Familie: O fată de 21 de ani.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite