Ion Petrea este omul care-i reprezintă pe pensionarii brăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A luptat în ringul de box 12 ani, apoi a început să arbitreze. A lucrat ca electrician la „Promex" 28 de ani, iar de când a ieşit la pensie este preşedintele Uniunii Judeţene a Pensionarilor şi al Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice.

Fost absolvent al Liceului de Construcţii, a ales să se facă electrician, iar în perioada stagiului militar a fost la radiotransmisiuni. După armată, în 1970, s-a angajat la fosta uzină Progresul ca electrician. A fost maistru electromecanic şi mai apoi mecanic şef de secţie. De la „Promex" a ieşit la pensie în 1998 şi de atunci s-a implicat în activitatea UJP Brăila, fiind numit în februarie 2000 preşedintele acesteia, iar din aprilie 2000 este şi preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice.

„Pe 21 august 1997, când s-a închis Progresul, am stat opt luni în şomaj şi atunci când am îndeplinit condiţiile de pensionare, m-am pensionat", povesteşte Ion Petrea.

Îşi aminteşte cu regret de zilele bune ale fostei uzine, când a participat la elaborarea unei şarje speciale de fontă pentru realizarea celui mai mare excavator de la acea vreme. „Eram acolo când am realizat această şarjă şi celelalte elemente ale excavatorului gigant. Am făcut parte dintr-un colectiv deosebit de când m-am angajat şi până la pensionare. Numai cuvinte de laudă am pentru foştii mei colegi şi pentru conducerea uzinei", spune zâmbind pensionarul.

Pugilist cu numeroase victorii

În 1964, Ion Petrea a asistat la un meci la Arena de Box din Brăila şi a rămas încântat de acest sport. Atunci s-a decis să-l practice.

„L-am văzut luptând pe celebrul boxer brăilean Pavel Dobre. Sub îndrumarea marilor antrenori de la acea vreme, Gheorghe Baltă zis Nea Gică, şi a lui Gheorghe Bobinaru, am început să vin la antrenamente la sală am început să practic boxul", îşi aminteşte fostul pugilist.

Antrenamentele se desfăşurau la acea vreme pe strada Mihail Sebastian, la sediul Asociaţiei CFA Brăila, locul în care Ion Petrea spune că a întâlnit cei mai buni boxeri ai acelui timp.

„În perioada în care am practicat boxul am întâlnit mulţi adversari foarte buni şi, pentru a ajunge campion, pe atunci era mai greu, erau mai multe etape de parcurs nu ca acum", spune fostul pugilist care a luptat în 127 de meciuri, dintre care a câştigat 77, a pierdut 36, iar 14 au fost nule.

În cei 12 ani cât a participat la competiţii a obţinut numeroase premii. În 1972 - locul 3 la Turneul „Cupa Federaţiei Române", 1973 - locul 2, 1974 - locul 3, 1975 - locul 3, 1976 - locul 2. Din 1984 a început să arbitreze meciuri de box, participând în acestă calitate la 220 de meciuri în campionatul naţional şi în turnee din ţară şi de peste hotare. Singurul său regret este că echipa Brăilei de box nu a reuşit să obţină şi primul loc pe podium.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost cei mai redutabili adversari?

„Am întâlnit în meciuri adversari redutabili, pe Ion Olteanu, Vasile Lehătuş, Nicolae Pârvu, Vasile Desliu, Costică Dafinoiu. I-am arbitrat pe Marcel Marcu, Francisc Vaştag, Leonard Doroftei şi Lucian Bute".

Au fost incidente când arbitraţi?

„Îmi amintesc că eram la un meci în care unul dintre adversari l-a aruncat din ring pe celălalt, iar eu în calitate de arbitru ar fi trebuit să-l număr pe cel care era la pământ. Numai că am sărit în ajutorul său. Omul căzuse din ring şi am crezut că se lovise serios".

Ce-i place

„Îmi place omul corect. Îmi place omul care să vorbească de la egal la egal şi, dacă totuşi avem un secret, să-l păstrăm aşa cum se spune, ca de la bărbat la bărbat sau între patru ochi", spune Ion Petrea.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii cu mai multe feţe. Nu-mi plac oamenii care au fost ajutaţi şi promovaţi în funcţii pe oricare alt criteriu şi nu prin forţe proprii, pe criteriul performanţei. Nu-mi plac oamenii care fac traseism politic şi în special cei care consideră că pentru a reuşi în viaţă trebuie să se ghideze după dictonul «cucereşte şi apoi dezbină»", a concluzionat interlocutorul nostru.

Profil

Născut: 24 iunie 1948, Brăila

Studii: Facultatea de Ştiinţe Administrative şi ale Comunicării, Universitatea „Brâncoveanu" Brăila

Profesie: Pensionar

Familie: Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite