Investiţie: În loc de apă murdară, locuitorii din Traian beau acum apă potabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile suportate pentru reţeaua de apă sunt estimate între trei şi patru lei pentru un metru cub. Dacă, până mai ieri, locuitorii comunei Traian beau apă toxică şi plină de microbi, de astăzi ei beneficiază de un sistem modern de alimentare cu apă, care a costat 412.969,49 de euro.

O lungă perioadă de timp, peste 3.700 de suflete au băut apă provenită din puţuri forate, apă care nu întrunea în totalitate parametrii de potabilitate.

„Reţeaua nouă o substituie în totalitate pe cea veche, ajungând pe toate străzile comunei. La această reţea, s-au branşat deja 235 de gospodării", spune Adrian Popa, secretar în cadrul proiectului.

Primăria Traian a finalizat Campania de promovare şi conştientizare a populaţiei privind importanţa implementării şi funcţionării investiţiei în cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de alimentare cu apă a localităţii Traian", finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României.

„Apa este tratată la staţia de tratare Movila Miresii, iar conducta este trasă de la localitatea Urleasca. La Traian, în spatele clădirii Primăriei, se află rezervorul, cu o capacitate de 100 metri cubi, şi corpul pompelor, trei la număr, dotate cu un filtru grosier şi o staţie de tratare cu raze UV", a punctat Cătălin Rafaila, responsabil tehnic al proiectului.

„Apa este murdară în loc să fie incoloră"

În cadrul proiectului, s-au realizat cinci dezbateri publice cu locuitorii comunei Traian. Oamenii şi-au spus nemulţumirile faţă de vechiul sistem de alimentare cu apă. „Apa este murdară în loc să fie incoloră, nu este potabilă, ci menajeră", au fost de părere localnicii.

„Pe teritoriul judeţului Brăila, analizele chimice ale pânzei freatice, ale apei din fântânile tradiţionale, au arătat o poluare istorică cu nitraţi şi nitriţi datorită utilizării excesive, iraţionale a îngrăşămintelor chimice în perioada agriculturii socialiste. Primăria Traian reuşeste prin acest proiect să asigure locuitorilor o apă potabilă corespunzătoare, de calitate controlată", a precizat Dumitru Bâja, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Trei - patru lei un metru cub de apă

Costurile suportate de locuitorii comunei Traian în urma finalizării proiectului sunt estimate între trei şi patru lei pentru un metru cub de apă, preţ fixat de Compania de Utilităţi Publice, societate ce va prelua noul sistem de alimentare cu apă. Costurile racordării la conducta principală vor fi suportate de cetăţeni, ei plătind o taxa de 10-20 lei Primăriei Traian.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite