Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila declanşează Campania „Eu nu sunt victimă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii brăileni au declanşat o amplă campanie pentru protejarea persoanelor. FOTO: NICOLETA BUTNARU
Poliţiştii brăileni au declanşat o amplă campanie pentru protejarea persoanelor. FOTO: NICOLETA BUTNARU

Poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii participă la orele de dirigenţie ale elevilor de la Şcolile cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu" şi „Al.I. Cuza" şi de la Liceul „Panait Cerna" pentru a-i învăţa ce să facă pentru a evita să devină victime ale infractorilor, în special, ale celor care săvârşesc tâlhării.

Copii au aflat de ce ei reprezintă o categorie de populaţie vulnerabilă, la ce se referă termenul de victimă, dar mai ales care sunt cele mai importante măsuri de prevenire a situaţiilor neplăcute. Poliţiştii i-au sfătuit să nu meargă prin locuri izolate neînsoţiţi, să nu afişeze obiecte de valoare (telefoane mobile, bijuterii ş.a.) sau bani şi să manifeste prudenţă când sunt abordaţi de persoane necunoscute. Elevii au învăţat că este bine să fie atenţi atunci când intră în scara blocului sau în lift şi să nu povestească nimănui despre programul de muncă al părinţilor sau despre orele în care aceştia lipsesc de acasă.
Poliţiştii le-au spus că, în general, hoţii obişnuiesc să studieze persoana vizată, să vadă ce ar putea obţine dacă prin violenţă îi sustrag anumite bunuri şi de aceea este important ca obiectele de valoare sau banii să fie cât mai puţin la vedere. Evitarea plimbărilor la ore nepotrivite şi, mai ales, în zone mai puţin circulate, sunt alte măsuri de prevenire de care aceştia ar trebui să ţină cont.
Totuşi, dacă ajung în postura nedorită de a fi victima unei tâlhării, au fost sfătuiţi că primul lucru pe care ar trebui să-l facă este să strige cât mai tare după ajutor. Chiar dacă situaţia este una cu înaltă încărcătură emoţională, iar fragilitatea afectivă şi cognitivă a copiilor va genera reacţii diverse, este bine ca victima să încerce să reţină semnalmentele autorului şi, împreună cu părinţii, să depună de urgenţă plângere la poliţie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite