Brăila: Sute de patroni, pârâţi la Inspectoratul de Muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Sute de patroni, pârâţi la Inspectoratul de Muncă
Brăila: Sute de patroni, pârâţi la Inspectoratul de Muncă

Numărul petiţiilor înregistrate de inspectorii de muncă este în continuă creştere

Aproape 400 de brăileni şi-au reclamat şefii la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, cele mai multe sesizări vizând drepturile salariale neacordate

Până acum, la ITM au fost înregistrate 388 de sesizări, inspectorii de muncă soluţionând până în prezent 367 dintre acestea. Numărul sesizărilor depuse de nemulţumiţi anul trecut a fost de 327.
Nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi

„Anul trecut din totalul sesizărilor înregistrate, majoritatea, respectiv 98,2 %, fac obiectul relaţiilor de muncă. Aspectele semnalate au vizat nerespectarea de către angajatori a drepturilor conferuite de calitatea de angajat”, precizează directorul coordonator al ITM Brăila, Victor Voiculeţ.

Cele mai multe reclamaţii au vizat drepturile salariale neacordate, procentul angajatorilor care s-au plâns la ITM fiind în creştere anul acesta faţă de anul trecut cu aproape 10 procente, de la 34,2 % la 43,9 %.

Specialiştii spun că şi problemele eonomice prin care trec sociatăţile duc la înmulţirea sesizărilor formulate de către angajaţi.

Pe următoarele locuri sunt: încetările contractelor individuale de muncă, lurul fără forme legale, compensarea concediilor medicale, încadrarea în funcţie, eliberarea de adeverinţe, ore suplimentare, timp de muncă, plata concediilor medicale, dar anul acesta au apărut şi câteva sesizări în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă.

Nereguli în comerţ şi prestări servicii

Cele mai multe sesizări vin de la angajaţii din domeniul comerţului şi prestări servicii.

„Mi-am reclamat patronul la ITM pentru duminicile lucrate pe care nu mi le-a plătit deşi ar fi trebuit să facă acest lucru. După ce au venit cei de la ITM şi au discutat cu el, ne-a chemat, şi pe mine şi pe celelalte fete, şi ne-a dat banii. Mi-a fost frică iniţial, dar am decis să fac reclamaţia pentru că altfel nu îmi primeam banii”, spune una dintre femeile care au recurs la sesizare sub protecţia anonimatului.

Se primesc şi reclamaţii anonime

“Oricine face o reclamaţie poate să fie liniştit că aceasta este confidenţială. Sesizările pot fi făcute la sediul noastru sau pe mail. De cele mai multe ori oamenii reclamă problemele apărute în relaţiile de muncă. Noi avem datoria să le verificăm şi să le soluţionăm”, a punctat Victor Voiculeţ.

„Aspectele semnalate au vizat nerespectarea de către angajatori a drepturilor conferuite de calitatea de angajat”, directorul ITM, Victor Voiculeţ.


 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite