Îngrijorător:Elevii recunosc că se gândesc la sinucidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drogurile, tutunul şi pastilele fac parte din viaţa tinerilor
Drogurile, tutunul şi pastilele fac parte din viaţa tinerilor

1.636 elevi brăileni se gândesc să-şi pună capă zilelor din cauza problemelor în dragoste, ori din pricina neînţelegerilor cu părinţii. În plus, avem elevi care merg la şcoală cu bâte şi cuţite, se droghează, fumează şi consumă excesiv alcool. De asemenea, foarte mulţi tineri îşi încep viaţa sexuală la vârste fragede.

Motivele invocate de aceştia sunt diverse, dar în topul cauzelor predomină dragostea neîmpărtăşită, problemele familiale sau lipsa afecţiunii părinţilor. Fragili, tinerii se simt singuri, neînţeleşi, într-o lume în care nu-şi mai găsesc locul.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Andrei A., un tânăr de 16 ani, care înfrânt de problemele părinţilor, a ajuns să-şi caute refugiul în „moartea albă". Drogurile aproape că l-au dus pe adolescent în pragul sinuciderii. „Părinţii m-au făcut să mă cufund în alcool şi droguri, dar tot ei m-au salvat", completează Andrei A.

Numărul, în creştere

Din 12.585 de tineri întrebaţi dacă au avut vreodată tendinţe suicidare, răspunsul este de-a dreptul alarmant. 1.636 elevi au recunoscut în faţa specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică Brăila (DSP) că s-au gândit cel puţin o dată să-şi ia viaţă.

A crescut numărul elevilor cu depresii şi tendinţe suicidare, aproximativ 13 % dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ la această întrebare", spune dr. Lavinia Craioveanu, director coordonator interimar al DSP.

Chiar la finele anului trecut, o tânără s-a aruncat de la etajul patru al blocului în care locuia, lăsând în urmă doar un bilet de adio părinţilor.
Dacă iniţial se vehiculase că tânăra s-ar fi sinucis îndurerată de moartea bunicului, apoi cercetările au relevat că principalul motiv a fost de ordin sentimental.

2,5% se droghează

Drogurile, tutunul şi pastilele fac parte din viaţa tinerilor

Tendinţele suidare nu sunt singurele probleme ale adolescenţilor. Mai avem elevi care merg la şcoală cu bâte şi cuţite, se droghează, fumează şi consumă excesiv alcool.

„A crescut numărul elevilor fumători, debutul fumatului şi al consumului de alcool se face la vârste mai mici, la fel ca şi debutul vieţii sexuale. De asemenea, numărul consumatorilor de droguri a crescut, 2,5% dintre ei recunosc acest lucru", a mai spus dr. Lavinia Craioveanu.

Nicoleta Codrescu, inspector de specialitate pe probleme de educaţie-învăţământ al Centrului Antidrog Brăila consideră că „una din problemele actuale ale societăţii o constituie creşterea cererii de droguri, îndeosebi în rândul elevilor".
Pentru a diminua acest fenomen, Centrul Antidrog Brăila organizează ediţia a VII-a a proiectului „Mesajul meu antidrog", sub motto-ul „Dependenţi de libertate".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite