Brăila: Infern la Judecătorie: 15.000 dosare la 13 judecători!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sufocaţi de volumul uriaş de muncă, magistraţii brăileni nu au nici toner pentru imprimantă. Criza din Justiţie, personalul insuficient, concediul fără plată impus, numărul uriaş de dosare - toate acestea au agravat situaţia.

Situaţia aproape disperată din instanţele brăilene pare să se perpetueze, în ciuda semnalelor de alarmă trase de magistraţi, a protestelor şi a problemelor cu care se confruntă aceştia de un an încoace.

„La ora actuală, ne desfăşurăm activitatea cu doar 13 judecători, faţă de 26, cât prevede schema. Două colege sunt în concediu de creşterea copilului, patru posturi sunt pentru stagiari şi aşa mai departe. De la anul, vom fi şi mai puţini", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Judecătoriei, magistrat Anca-Andreea Boldeanu.

„Aducem pixuri şi hârtie de scris de acasă"

Potrivit purtătorului de cuvânt, personalul auxiliar este, de asemenea, insuficient, ceea ce face ca activitatea să se desfăşoare în condiţii extrem de dificile.

„Dotările sunt insuficiente, nu avem nici măcar toner pentru imprimantă. Aducem pixuri şi hârtie de scris de acasă. Problema corespondenţei a fost rezolvată, însă avem numai un agent procedural, care trebuie să facă faţă solicitărilor, atât pentru noi, cât şi pentru Tribunal", a spus judecătorul Boldeanu.

Statisticile arată că, până la jumătatea lunii decembrie 2009, erau înregistrate, numai la Judecătoria Brăila, 14.145 de dosare penale şi civile, intrate pe rol.

Din acest uriaş volum de cauze, cei 13 judecători soluţionaseră în jur de 11.740, faţă de 11.170, în 2008.

Aşa stând lucrurile, fiecare judecător a avut de furcă, anul acesta, cu aproape 1.100 de dosare, din care a soluţionat circa 900.

Deşi volumul de muncă este în creştere, calitatea actului de justiţie nu a fost afectată, magistraţii şi personalul auxiliar fiind, de multe ori, nevoiţi să muncească în plus, peste program.

Probeleme şi la Tribunalul Brăila

Până pe 16 decembrie, magistraţii Tribunalului Brăila - instituţie aflată, de asemenea, în deficit de personal - au soluţionat 5.060 de cauze, din cele 8.700 intrate pe rol.

În 2008 au fost înregistrate, potrivit statisticilor, numai 7.036 dosare.

„Ne-am confruntat cu lipsa temporară a fondurilor pentru comunicarea actelor de procedură, protestul magistraţilor din septembrie, concediul fără plată, precum şi cu absenţa din schemă a doi judecători", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului, judecător Lenuţa Mocanu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite