Inedit: Copiii din patru comune brăilene au făcut-o pe reporterii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii au deschis adevărate „porţi către trecut şi tradiţii", intervievându-i pe bătrâni. Acţiunea, intitulată „Reporter în satul meu", face parte din Proiectul „Copiii Bărăganului", coordonat de prof. Otilia Cuzmin, de la şcoala din Găiseanca.

Elevii Şcolilor Generale din Tichileşti, Surdila Găiseanca, Chiscani şi Surdila Greci au parcurs satele natale, i-au intervievat pe bătrâni şi au fotografiat sau desenat locuinţe vechi sau obiecte, reuşind să aştearnă pe hărtie poveşti de demult, care mai de care mai interesante.

S-au remarcat elevii Andrada Rădulescu şi Gabriel Mocanu, de la şcoala din Surdila Găiseanca (prof. Otilia Cuzmin), care au intervievat-o pe Mariţa Lica din satul Filipeşti, în vârstă de 75 de ani.

Cităm un fragment din interviu: "Pe vremea mea, era sărăcie foarte mare. Casele erau făcute din chirpici şi paiantă. Satul era însă mai credincios decât acum. Am învăţat 5 clase primare. Pe vremea aceea, nu existau ghiozdane; se mergea la şcoală cu traista. Când mergeam la şcoală, părinţii îmi dădeau să mănânc porumb copt".

Leonard Coman, de la şcoala din Surdila Greci (prof. Mariana Gherguş), a desenat un cofer de lut cu caracteristici tradiţionale.

image

Elevele Cristina Zemuşoară şi Georgiana Novac, de la şcoala din comuna Tichileşti (prof. Valentina Bulancea) au fotografiat casa tradiţională şi aspecte din viaţa locuitoarei Miţa Lazăr, în vârstă de 82 de ani, pe care au intervievat-o.

Interesante sunt aspectele privitoare la mediul natural de acum 70 de ani: "Când eram copil şi mergeam să mă scald, beam apă din Dunăre, aşa era de curată".

Daniela Bogdan, de la şcoala din comuna Chiscani (prof. Gianina Măgeanu), a făcut o frumoasă descriere a satului natal: "Locuitorii sunt foarte harnici, mulţi dintre ei ocupându-se cu agricultura şi creşterea animalelor. Ei sunt oameni credincioşi, frecventând biserica, dar se ţin şi de tradiţiile şi datinile zonei. Nu aş dori să închei fără să menţionez faptul că, în Chiscani, primim pe toată lumea cu braţele deschise!"

Cine poate rezista unei asemenea invitaţii venite dintr-o inimă de copil?!

"Prin această activitate, am încercat să deschidem porţile ruginite şi uitate către trecut şi tradiţii, îndemnând elevii să viziteze şi să vorbească cu bătrânii despre lumea de odinioară a satului - unde, spunea Blaga, s-a născut veşnicia -, lume care se stinge încet-încet, sufocată de idolii de mucava occidentali sau autohtoni, la care se închină tinerii de astăzi", ne-a spus prof. Ionel Lăzărică, participant la proiect.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite