Inedit: Grădiniţă pentru copiii săraci din Brăila, ridicată şi întreţinută din donaţiile credincioşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce n-au făcut autorităţile, fac oamenii simpli: Micuţii din Valea lui Codin primesc adăpost, hrană şi loc de joacă. Aproape 60 de micuţi din familii sărace, cu părinţi plecaţi în străinătate, cu autism şi probleme de handicap sunt îngrijiţi părinteşte la Grădiniţa „Familia".

Deşi este una dintre cele mai mici şi mai sărace parohii din Brăila, „Adormirea Maicii Domnului", păstorită de părintele Cătălin Hurmuzache, a pus la punct o grădiniţă şi un cabinet medical, pentru nevoiaşii din Valea lui Codin.

image

Ctitorită de ziua Sfântului Nicolae, în urmă cu zece ani, Grădiniţa „Familia" este singura din Brăila şi prima de acest fel de la Dunărea de Jos.

Aici, sunt hrăniţi şi educaţi 58 de copii, iar cheltuieluile sunt suportate de parohie. Grădiniţa mai este ajutată de sponsori, donatori şi oameni de bine.

„Copiii provin din familii cu posibilităţi materiale reduse, incusiv familii de romi şi familii monoparentale. Avem copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, la munci, şi sunt crescuţi de rude, precum şi copii daţi în plasament. Cinci dintre ei au probleme de sănătate - probleme ortopedice, autism în formă redusă - dar care se pot integra în învăţământul preşcolar", a spus părintele Cătălin Hurmuzache, fondatorul grădiniţei.

image

Întrebat de ce nu a întemeiat o cantină a săracilor, în loc de grădiniţă, parohul de la „Adormirea Maicii Domnului" a zâmbit: „Copiii sunt ca nişte îngeri. Cum aş putea să nu-i ajut? Cei mari îşi pot purta singuri de grijă, pe când ei, nu".

Rivalizează cu grădiniţele particulare

Grădiniţa este şi rodul conlucrării dintre Biserică, Primărie şi Înspectoratul Şcolar Judeţean. A fost inaugurată din 2001.

„Familia" rivalizează cu cele mai bune grădiniţe din Brăila. Are program prelungit, cantină proprie, iar copiii, împărţiţi pe două grupe, sunt îndrumaţi de trei educatoare şi un asistent social, Georgiana Hrmuzache, care-i învaţă şi limba engleză.

image

„Copiii au patru serbări mari pe an, pe 25 martie (de „Ziua Mamei Creştine"), pe 1 iunie, când este Ziua Copilului, de Sf. Nicolae şi de Crăciun. Programul lor este laic, dar şi religios. Fac schimb de experienţă cu copiii de la Grădiniţa 48. Fără strădania educatoarelor noastre, Adela Scarlat, Mariana Băluţă şi Andreea Pătraşcu, n-am fi reuşit", a mai spus părintele Hurmuzache.

„Aşezământul este un exemplu pentru toţi credincioşii şi pentru toate parohiile noastre. Biserica încurajează şi desfăşoară acţiuni filantropice, pentru ajutorarea semenilor", preciza, deunăzi, p.c. părinte Gheorghe Marinescu, protopopul Brăilei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite