Incredibil: A murit pentru 20 de minute şi a înviat/Află de aici cum a păcălit moartea un pensionar de la căminul „Sf. Nicolae” din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bătrân de la Căminul „Sf. Nicolae" a fost readus la viaţă, după ce două echipaje SAJ l-au resuscitat mai bine de o oră. Dan Protopopescu, 65 de ani, a păcălit moartea, iar acum este la ATI. El s-a înecat cu o bucată de pâine miercuri şi a intrat în stop cardio-respirator.

De profesie este inginer. A ajuns la căminul de bătrâni în urmă cu câţiva ani.

„Pensionarul are probleme de sănătate vechi. După ce i s-a făcut rău, a fost chemată ambulanţa. Am fost impresionaţi de felul în care au luptat ca să-l salveze", ne-a precizat Mariana Ioniţă, ergoterapeut la „Sf. Nicolae".

Din acel moment, bătrânul a început lupta cu moartea.

image

„În câteva minute, echipajul format din asistenta Aurelia Boştină şi ambulanţierul Aurel Frăţilă a fost la faţa locului. Fiind vorba de un caz grav, a fost solicitat echipajul antişoc şi am mers eu, asistenta Marinela Oprea şi ambulanţierul Laurenţiu Straua. Când am ajuns, bătrânul îşi dădea duhul. Era vânăt", ne-a spus dr. Dorin Giol, medicul care, după eforturi susţinute, a reuşit să-l readucă dintre cei morţi pe Protopopescu.

„Au trecut 20 de minute până să-i repornească inima. Revenirea pacientului depinde de timpul în care creierul nu i-a fost oxigenat. L-am ajutat, aşa cum facem cu fiecare pacient în parte, pentru că nu judecăm oamenii. Îi tratăm pe toţi la fel", a mai spus dr. Dorin Giol.

Grav, dar viu

În jurul orei 12.00, pacientul a fost internat la Terapie Intensivă. Întrucât are diabet, iar în trecut a suferit un accident vascular cerebral, medicii sunt rezervaţi în legătură cu evoluţia stării pacientului. Medicul Giol şi ceilalţi angajaţi ai SAJ l-au salvat de la moarte.

„Astfel de lucruri de întâmplă destul de des la noi. Să salvezi o viaţă este un lucru extraordinar. Este satisfacţia supremă a celor de la Ambulanţă", ne-a declarat dr. Viorica Uscatu, director coordonator al SAJ.

Medicii spun că, dacă oamenii ar şti să acorde primul ajutor, până la sosirea ambulanţei, mulţi bolnavi ar fi fost salvaţi de la moarte.

„Uneori, primul ajutor contează foarte mult. Din păcate, oamenii nu ştiu să acorde primul ajutor, deşi sunt lucruri simple. Cunosc un singur caz în care fiul şi-a salvat mama, pentru că i-a făcut masaj cardiac", a spus dr. Dorin Giol.

image

Dan Protopopescu se afă la Terapie Intensivă, în comă de gradul IV, fiind ţinut în viaţă de aparate.

„În astfel de cazuri, primul care suferă este creierul. Pacientul este ventilat mecanic, are activitate cardiacă, însă este în stare extrem de gravă", a spus dr. Corina Manole, şef Secţie ATI.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite