Încep cursurile, dar şi coșmarul financiar al părinților, care plătesc până şi zugrăveala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul școlar se deschide cu școli încă în renovare și lucrări de curățenie făcute cu un buget limitat. Mai mult, va lipsi festivismul din anii trecuți - așa e ordinul de sus.

Ani la rând s-a dovedit că fondul clasei sau al școlii acoperă incompetenţa managerială a directorilor de şcoli şi implicarea insuficientă a autorităților.

"Părinţii trebuie să înţeleagă că trebuie să sprijine financiar şcolile"- aceasta a fost mesajul conducerii Inspectoratului Școlar Județean Brăila către directorii de școli.

Festivitate, după buget

„Am lăsat la latitudinea directorilor să organizeze deschiderea noului an școlar, fără indicații deosebite", a precizat șeful ISJ Brăila, Viorel Botea.

În ansamblu, însă, directorii de școli nu vor ieși din tiparul prestabilit de mai marii de la Ministerul Educației și vor trebui să respecte întocmai directivele ministrului - "să-și prezinte cât mai bine școala și proiectele în fața părinților și a elevilor, implicit oferta educațională".

Prea scump pentru a avea carte

Odată cu școala începe şi coşmarul părinţilor. Pe lângă banii daţi pe uniforme, ghiozdane, manuale şi rechizite, cei care au copii în sistemul de învăţământ trebuie să facă rost de bani şi pentru fondul clasei şi al şcolii. Din el se cumpără perdele la clasă, galerii, dulapuri, cuiere, clanţe, yale sau chiar se fac zugrăveli.

Fondul clasei, înlocuit de "fondul părinţilor"

Declarat ilegal de câţiva ani buni prin ordin ministerial, obiceiul de a strânge bani pentru fondul clasei este practicat în aproape toate şcolile din România, iar Brăila nu face excepție.

Anul acesta însă, însuși inspectorul școlar general sugerează părinților să sprijine financiar unitățile școlare, cu atât mai mult cu cât este în joc siguranța copiilor.

Bani pentru siguranţă

image

„Indiferent care vor fi problemele financiare în acest an, sper că părinții vor înțelege că școala trebuie sprijinită. Acel fond al școlii pe care părinții în gestionează de fapt trebuie utilizat în zona PSI, astfel încât toate școlile să aibă măcar elementele minimale de prevenire și stingere a incendiilor. Nu directorul gestionează fondul școlii, ci părinții. Și ei trebuie să înșeleagă că și părinții trebuie să sprijine școala în aceste moment. Într-adevăr nu sunt bani, dar un efort minim putem rezolva și aceste probleme", a spus Botea.

Regulament sublim

Mulţi părinţi se tem să refuze cotizaţia pentru a nu periclita situaţia şcolară a copilului, deși regulamentul de organizare şi de funcţionare a unităţilor de învăţământ prevede că doar "comitetul de părinţi poate propune în adunarea generală, dacă se consideră necesar, o sumă minimă prin care părinţii elevilor clasei să contribuie la întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei".
Curăţenia în şcoli, schimbarea becurilor şi a geamurilor sunt cheltuieli care se fac pe spinarea părinţilor.

Obligaţi să plătească

„Anul trecut am avut şedinţă cu părinţii chiar în prima zi de şcoală. Primul punct pe ordinea de zi au fost banii pentru fondul clasei. Dacă refuzi să dai se uită urât la tine şi ceilalţi părinţi, şi învăţătoarea. Aşa că vrând-nevrând trebuie să contribui şi la fondul clasei şi la fondul şcolii", a explicat Mariana Stănilă.

Profesorii se dezic

Contribuţia nu este obligatorie şi este interzisă implicarea cadrelor didactice şi a elevilor în strângerea fondurilor.
Banii se cheltuiesc la iniţiativa comitetului de părinţi "sau ca urmare a propunerii dirigintelui/învăţătorului sau a directorului".

Chiar și 2.500 de lei pentru un copil

„Anul trecut, pentru amândouă fetele am cheltuit cam 2.000 de lei numai pentru rechizite. Dacă pun la socoteală și uniforma specială - stiți cât costă o uniformă? Pe puțin 90 de lei! - obiectele pentru orele de lucru manual, orele optionale, meditatii, fondul scolii, gardian, suma crește ameţitor. Per total, cred ca am ajuns pe la 2.500 de lei pentru un copil", ne-a spus Mihaela Stoian.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite