În timp ce roşiile noastre zac pe câmp, piaţa geme de turcisme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce gospodinele s-au lăsat de făcut bulion şi de pus varză, marii producători pierd zilnic milioane de lei şi îşi abandonează recolta pe câmp. Fiindcă nu au clienţi, iar fabricile de conserve s-au închis, marii producătorii din Brăila, lasă recolta de roşii, capia şi vinete pe ogor.

Brăilenii preferă, în acest an, mai mult ca niciodată, legumele din străinătate, care sunt mai arătoase, dar la acelaşi preţ cu acela al produselor eco, româneşti, crescute ca la mama acasă, la Unirea, Lanurile, Silistraru, Valea Cânepii sau Vărsătura.
Când vine vorba despre conserve, brăilenii prefer cutiile frumos lustruite din supermarket fiindcă, deşi conţin coloranţi şi E-uri, sunt mai comod de achiziţionat.


Prea săraci pentru produse ieftine


„Nu mai fac, mamă, bulion şi nici zacuscă, s-au dus vremurile de altădată. Toate sunt scumpe şi dacă iau roşii, iau câteva frumoase de o salată, nu ştiu dacă sunt turceşti sau nu, dar măcar sunt frumoase. De alte legume nici nu mă pot atinge. Anul ăsta piaţa e plină, dar eu n-am bani. Am făcut şi o operaţie şi mi-am luat gândul de la conserve făcute în casă", ne-a spus Aristiţa Mavrochefalos, cumpărătoare pe care am întâlnit-o în Piaţa Concordia din municipiu.


Pieţarii sunt şi ei supăraţi fiindcă spun că, deşi au marfă şi au muncit pe brânci, n-au cui s-o vândă.
Jur că asta-i roşie făcută de mine, ecologică, la Vărsătura. O dau cu un leu kilogramul, dar tot degeaba! Oamenii sunt prea săraci să cumpere ieftin. Nu-mi scot investiţia. Anul ăsta, că a fost secetă, am udat toată vara şi ies în pierdere de nici nu vreau să mă gândesc", spune Mihai Popovici, un vânzător din Piaţa Mare.


La fel spune şi Maria Cotu, care vinde legume şi fructe în Piaţa Radu Negru: „Noi avem societate, nu suntem producători, dar anul ăsta n-au mers bine produsele româneşti, chiar dacă-s ieftine. Abia, abia, dacă ne scoatem investiţia".

image


În acest context, brăilenii vor mânca, şi la iarnă, produse din supermarket, din import, fiindcă legumele româneşti, deşi ecologice, nu pot fi stocate şi vândute, proaspete sau în conservă.
„Sincer, nici nu mă mai interesează dacă roşiile sau varza sunt româneşti sau din altă parte, oricum nu mai e nimic ecologic, oricum nu mai găsim nimic la un preţ accesibil. Am luat nişte vinete şi voi face o porţie de zacuscă, în rest, bulion şi castraveţi în oţet voi cumpăra din supermarket, e mult mai la îndemână", ne-a spus Mariana Varga, o cumpărotoare din Piaţa Mare.


Pentru o portţie bună de zacuscă, trebuie un sac de vinete, unul de roşii, ulei, gogoşari sau ardei, ceapă, în funcţie de reţetă, plus multă muncă. Preţul se ridică undeva la 200 de lei, la preţurile actuale, fără a mai pune la socoteală gazul consumat şi efortul depus.


Mai scump să le recoltezi


„Teoretic nu-i mult, însă e complicat să dai dintr-odată atâţia bani. Prefer să cumpăr E-uri, dar treptat, chiar daă mă costă mai mult", adaugă şi Iulia Bucur.
De altfel, vânzătorii spun că au lăsat din preţ cât au putut şi nu mai reuşesc să-şi amortizeze investiţia.


„Eu dau roşiile produse de mine la Vărsătura şi cu un leu kilogramul, chiar 80 de bani, nu-mi scot investiţia, normal, dar nici nu le las pe câmp că mi-e milă de munca mea. Am însă vecini care spun că e mai scump să le recoltezi, să le transporţi la piaţă şi să stai două săptămâni cu ele pe tarabă, decât să le cultivi", spune Anghel Ştefan, care vinde în Piaţa Concordia. Curios, aceia care au investit mult, pierd mult.


„Păi am irigat, am copilit, am îngrijit legumele astea ca pe ochii din cap şi acum mă trezesc că nu am vânzare. Ce să fac?! Să le dau în pierdere? Ştiţi care mai este problema? Nici măcar nu găsesc oameni pe care să-i plătesc să le recolteze. Am dat câte 50 de lei pe zi pentru recoltare, dar au venit o zi, două, şi-au plecat. Au dispărut. Apoi, oamenii se plâng că n-au bani", spune şi Virgil Tudorache.

image


Previziunile sunt sumbre, mai ales că marii producători nu mai au piaţă de desfacere şi mulţi dintre ei spun că există posibilitatea să se lase de legumicultură.
„Am 45 de hectare de legume, roşii, capia, vinete, varză. Pentru că gospodinele noastre nu mai au obiceiul să pună murături, să facă bulion din roşii ecologice de la noi, iar varza deja a înflorit şi nu mai are faţă comercială, le voi lăsa pe câmp. E mai scump, mult mai scump să le recoltez, nu se merită să mai faci agricultură, iar cu supermarketul nu putem lucra fiindcă este sufocat de turcisme, ca şi piaţa de altfel", ne-a declarat Nicu Niţă, mare producător de legume din Brăila.


La fel ne-a spus şi un agricultor din Silistraru: „S-a făcut ceapa, s-au făcut toate, însă irigate, fiindcă a fost secetă, iar preţurile nu acoperă costurile. Practic, legumele româneşti dispar de pe piaţă, în favoarea celor din import".


Citeşte amănunte în săptămânalul ADS nr. 15. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei şi are preţul de 0,90 lei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite