În pieţele brăilene până şi ceapa degerată costă o grămadă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată ajunşi acasă, oamenii care au achiziţionat marfă de la tarabele de legume-fructe constată că au dat banii pe produse degerate. Din păcate, cei păcăliţi nu se mai deranjează să reclame la Protecţia Consumatorului faptul că au fost traşi pe sfoară, ceea ce îi impiedică pe inspectori să procedeze conform legii.

Inspectorii Protecţiei Consumatorului n-au dat nicio amendă până acum, chiar dacă şi comercianţii recunosc că gerul le-a afectat marfa. Chiar şi ceapa degerată a ajuns să coste bani grei la noi. În pieţe, marfa este vândută la tarabă, chiar şi la minus 15 grade Celsius, iar comercianţii spun că gerul riscă să le îngenuncheze afacerile.


"Am dat 2,3 lei pe kilogramul de cartofi şi când am ajuns acasă erau degeraţi. Nu am putut face mai nimic cu ei. La fel şi ceapa care costă 3 lei kilogramul. Am întrebat dacă este degerată, iar precupeaţa mi-a spus că este bună, că au ţinut-o în depozit la cald. Minciuni! Marfa era degerată!", ne-a declarat Mioara Tănase, de 72 de ani, pensionară.


Există o explicaţie


Cei care, cu gândul la un câştig frumos, au ieşit cu marfurile în pieţe chiar şi în zilele geroase au constata că "ce au câştigat pe mere au dat pe pere".
Din cauza frigului, marfa care stă de regulă peste noapte încuiată în tarabe, a degerat. Aşa că au aranjat cartofii, cepele, roşiile cele mai frumoase la vedere iar pe cântar, cu o extraordinară dexteritate, au pus marfa alterată.


Curios, nicio amendă nu a fost aplicată acestor negustori, din motive cât se poate de simple.
"Nu am primi nicio reclamaţie în acest sens, cel puţin până acum. Pe de altă parte este greu de probat faptul că un anume comerciant a vândut un produs alterat din cauză că nimeni, în niciuna din pieţele de legume şi fructe din municipiu, la tarabă, nu eliberează bon de casă, astfel încât să putem identifica şi proba faptul că a comercializat produse depreciate", ne-a declarat Mihaela Bianca Tarău, inspector şef al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.


Comercianţi refuză să comenteze, cu atât mai mult cu cât majoritatea celor care vând produse uşor alterabile, în speţă cartofi ceapă, roşii sau zarzavat verde, nu au mai ieşit în ultimele zile, semn că fie au epuizat marfa atinsă de ger, fie o păstrează pentru zilele de sâmbătă şi duminică când, la aglomeraţie, legumele alterate pot fi mai uşor amestecate printre produsele bune.


Oricum inspectorii de la Protecţia Consumatorului aşteaptă eventualele reclamaţii, iar cel mai simplu mod de a nu ajunge acasă cu gunoaie, este acela de a verifica imediat după cumpărare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite