In memoriam Comandor (r) Alexandru Goagă (1948-2011), nume sonor în aviaţia românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comandor (r) Alexandru Goagă (1948-2011)
Comandor (r) Alexandru Goagă (1948-2011)

Născut la Roşiorii de Vede, Alexandru Goagă a fost unul dintre cei mai apreciaţi aviatori români, mândria Regimentului 49 Aviaţie Vânătoare-Bombardament de la Ianca, unitate acum desfiinţată.

În anul 1967, a susţinut examen de accedere la Şcoala Militară de Aviaţie de la Bobocu, Buzău, Secţia Naviganţi, pe care a absolvit-o după trei ani. Pe timpul şcolii, a zburat pe IAK 18 şi MIG 15, obţinând rezultate foarte bune.


De la absolvire, din 1970, şi până la pensionare, în 1994, a activat la Ianca, judeţul Brăila, devenind, pe rând, pilot şef, comandant de patrulă şi locţiitor de comandant de escadrilă de aviaţie. Reuşeşte, de asemenea, să obţină titlurile de Pilot clasa a III-a, clasa a II-a şi clasa I. Acest lucru i-a permis să devină instructor de zbor, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.


Comandorul (r) Alexandru Gaogă a zburat în condiţii meteo dificile, până la 13.500 metri altitudine, acumulând aproape 3.000 de ore de zbor pe aeronavele MIG 15 şi L 39. Datorită calităţilor deosebite, pilotul de la Ianca a particpat la nenumărate aplicaţii militare, atât în ţară, cât şi în afara graniţelor, în cadrul Tratatului de la Varşovia.


"Era un om calm, răbdător, meticulos, care reuşea să le explice militarilor pe care i-a îndrumat etapele fiecărui exerciţiu, cu rezultate deosebite pe toate planurile", a precizat comandor (r) I. Miu, fostul coleg de la Ianca al regretatului aviator brăilean.


Alexandru Goagă s-a căsătorit în 1971, cu Flori Giurea şi a avut trei copii, Adrian, Iulian şi Mioara.
Moartea fulgerătoare a comandorului, survenită pe 13 septembrie, a adus tristeţe în rândul foştilor colegi, a prietenilor, dar mai ales a familiei. Alexandru Goagă a fost înmormântat la Cimitirul Municipal Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite