În Mucenici, bărbaţii din Brăila văd doar cele 44 de pahare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din toate semnificaţiile sărbătorii de astăzi, bărbaţii respectă cu sfinţenie una singură: a paharelor închinate şi golite. După ce femeile au fost omagiate, a venit rândul bărbaţilor. Ei spun că toate cele 44 de pahare sortite azi de către sărbătorile religioase, le aparţin în exclusivitate.

Acum câţiva ani, un important producător de bere a încercat chiar oficializarea zilei bărbatului, în data de 9 martie a fiecărui an.

Pentru unii, sarcina golirii celor 44 de pahare este ceva obişnuit. Aşa că în această zi bărbaţii se bucură doar de ocazia de a nu mai fi certaţi de neveste pentru păcatul beţiei.

Cumpătare, dar cu limite

„Eu am început să sărbătoresc ziua încă de ieri. Nu de alta, dar sunt om bătrân şi nu mai duc ca-n tinereţe. Am băut ieri vreo 14-15 pahare, duc la fel şi azi. Şi uite aşa mai rămân şi pentru mâine. Când ajung acasă o să sară baba cu gura, dar nu-i nimic. Am făcut armata la tunuri şi de atunci nu mai aud decât ce-mi convine", ne-a spus plin de veselie cel care s-a recomandat a fi nea Gicu.

„Eu sunt cumpătat" ne-a declarat Vasile „Căruţaşul", un mesean de la birtul Dinamo.

„Nu beau mai mult de 8-10 păhărele de palică. Atât. De fapt necazul este că după ce trec de 8-10 pahare nu mai ştiu să număr. Aşa că oricine mă-ntreabă cât am băut eu spun numai cât îmi aduc aminte", ne-a spus omul plin de haz.

Bărbaţii sunt cei care ţin la această sărbătoare găsind în ea scuze pentru exgerările bahice.

„Ieri i-am dus flori nevestei, am fost băiat cuminte şi am curăţat cartofii. Acum gata, sunt cu băieţii la una mică, adică la mai multe. Este dreptul nostru la paharele regulamentare", a declarat sus şi tare, în birtul „Crama", din apropierea Pieţei Microhală, Nicu Doagă, închinând o halbă de vin în sănătatea tuturor brăilenilor.

Tip românesc

„Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credinţa populară, în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moşilor, zilele calde", ne-a spus preotul paroh Ioan Tudose.

Totuşi deşi sunt sărbătoriţi 40 de mucenici, în tradiţia geto-dacică se vorbeşte de 44 de mucenici, câte zile sunt din 9 martie în 23 aprilie, ziua când se sărbătoreşte Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Legătura vine din faptul că toţi cei patruzeci de mucenici au fost militari creştini în armata romană aşa cum şi Sf. Gheorghe a fost general în aceeaşi oaste.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite