INEDIT/Dau şcolile înalte pe meserii bănoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt din nou la mare căutare meşterii care ştiu să repare. Orice. Tendinţa oamenilor de-a cârpi înainte de a-şi cumpăra ceva nou, împinge până şi absolvenţii de facultăţi spre aceste meserii.

Atelierele de reparaţii sunt din ce în ce mai solicitate de oamenii care resimt acut criza.

Cei mai solicitaţi, de când criza îşi face efectul, au devenit cizmarii şi sifonarii, fiindcă oamenii nu renunţă doar la încălţăminte nouă, ci şi la apa îmbuteliată, din supermarketuri.
Un fenomen inedit la Brăila este faptul că până şi absolvenţii de facultate se apucă de meserii dintre cele mai căutate.

Mult de lucru

„Am de lucru de dimineaţa până seara târziu. Din punctul meu de vedere, este mult mai bine ca acun trei - patru ani, când atelierul era mult mai aerisit, ca să zic aşa. Meseria noastră este pe cale de dispariţie, pentru că nu se mai ţin cursuri de calificare în acest domeniu", ne-a declarat Marian Stoica, meseriaş ce are un atelier de cizmărie.

Vecină cu atelierul de cizmărie este o sifonărie deservită de un subinginer.

„Am găsit destul de greu un loc chiar şi aici. Nimeni nu mai are nevoie astăzi de un subinginer specializat în tehnologia sudurii. Nu am unde să-mi folosesc cunoştinţele. Şi în străinătate, nu se caută specialişti cu diplomă, ci doar muncitori calificaţi. Am încercat să mă reprofilez. De la vecin, am vrut să învăţ meseria de cizmar. Legal, nu se poate, dar am devenit sifonar chiar dacă am o diplomă", ne-a declarat Dănuţ Marin, 35 de ani, subinginer.

Consiliere şi nu prea

„În presă apar tot felul de ştiri despre cum sunt sprijiniţi cei care vor să se dezvolte prin propriile forţe. Din păcate, sunt departe de adevăr. Nu există sprijin decât la nivel declarativ. După ce ai fost consiliat de indivizi care iau bani frumoşi pentru asta, trebuie să ai bani nu glumă ca să deschizi o afacere. Nu mai vorbesc de cursurile de recalificare care sunt făcute de dragul de a fi făcute pentru că nimeni nu are nevoie de meseriile alese pentru reconversie profesională", ne-a mai explicat Dănuţ Marin.

Un domeniu în care reparaţiile au devenit la modă este cel al tehnicii de calcul.

„Primim din ce în ce mai multe aparate la reparat, calculatoare, imprimante, monitoare. Simţim din plin lipsa electroniştilor. Din păcate, nimeni nu mai califică astfel de oameni, deşi sunt cereri din partea celor cu aptitudini şi în căutare de loc de muncă", ne-a declarat Constantin Sârbu, administrator al unei firme de profil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite