Hoţii foamei la Brăila: Se fură de la medicamente până la zacusca din cămară şi varza murată din butoi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atenţie la hoţii din buzunare
Atenţie la hoţii din buzunare

Cel mai ciudat furt din judeţul Brăila a fost acela comis de trei copii, fraţi, care au dat iama într-o farmacie. Dacă la oraş, în acest an, au reapărut hoţii din buzunare şi aceia care dosesc băutură din supermarket, la ţară, de la copilul de clasa a patra, până la moşul în baston, fură păsările din coteţ sau zacusca şi bulionul din cămară.

Dacă în 2010 au fost înregistrate aproximativ 300 de furturi, adesea „găinării", şi au fost soluţionate 280, în 2009, au fost reclamate peste 600 de furturi, însă, în majoritate spargeri „cu ştaif", cu prejudicii mari, dintre care 540 au fost soluţionate de către poliţiştii brăileni.

Mai puţine furturi organizate

De altfel, judeţul Brăila a cunoscut, în 2010, din punct de vedere infracţional, o scădere a numărului de furturi mari, organizate. Pe de o parte, a crescut numărul delapidatorilor şi al evazioniştilor, al infractorilor „cu gulere albe". Pe de altă parte, a cunoscut un boom şi numărul hoţilor mărunţi, cu „caş la gură", care fură de foame.

Hoţi de pastile

Minorii sunt folosiţi drept „săgeţi" pentru adulţi. Copiii de nici 15 ani sunt trimişi, mai ales la ţară, să facă rost de mâncare sau de băutură. În acest context, în luna septembrie a acestui an, trei fraţi de 13-17 ani au spart o farmacie, au luat medicamente, cât au apucat, şi au fugit. Au dosit pastilele, urmând să le vândă a doua zi, pentru a-şi „aproviziona" părinţii cu licori bahice. Au fost prinşi cu ajutorul unui poliţist „în blană de lup".


Hoţi până la moarte


„Cei care fură, în mediul rural, sunt prinşi în proporţie de 90 la sută. Comunităţile sunt mici, iar poliţistul, trăind permanent printre localnici, îi identifică imediat", ne-a declarat inspectorul Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

Surse judiciare ne-au spus că şi hoţii de la oraş au aceeaşi soartă, tocmai fiindcă nu se mai organizează atunci când pleacă la furat. Fură din disperare.La ţară se fură, zilnic, animale, păsări, provizii pentru iarnă, fier vechi, ba chiar, unii îşi dau duhul „în câmpul infracţional". Este şi cazul a doi bărbaţi din comuna brăileană Chiscani, Nicolae Cuci, 51 de ani, şi Ali Ferenţ, 25 de ani, care, în octombrie, în timp ce săpau după fier vechi pe Platforma Chimică din localitate, au fost îngropaţi de vii de un mal de pământ care s-a prăbuşit peste ei.


Simţ civic dezvoltat


În oraşe s-au înteţit furturile din supermarketuri. Niciun hoţ din magazin n-a scăpat până acum. „De regulă îi prindem în flagrant, noi sau colegii de la Jandarmerie", a adăugat inspectorul Şogor. Într-adevăr, jandarmii sunt deseori solicitaţi la cazurile flagrante.

„Se fură de la salam, biscuiţi, băutură scumpă şi parfumuri, până la obiecte de îmbrăcăminte şi lenjerie intimă, dar şi electronice şi electrice de mici dimensiuni. Ultima dată, în noiembrie, am prins pe cineva care furase un laptop", ne-a declarat plutonier Sorin Neftode, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei brăilene.Un fenomen demn de menţionat este faptul că oamenii de rând manifestă un dezvoltat simţ civic. Multe dintre spargerile sau tâlhăriile produse pe timp de zi au atras reacţii imediate din partea trecătorilor.
Oamenii de pe stradă au reuşit, în octombrie, să imobilizeze doi indivizi care au spart o bijuterie de pe Calea Călăraşilor din Brăila.

Flagrant


"Când au ajuns oamenii noştri acolo, cei doi erau ţinuţi la podea de către cetăţeni. Le mulţumim brăilenilor care au intervenit în soluţionarea promptă a acestui caz", ne-a declarat, imediat după incident, comisarul Ionel Iorga, de la Poliţia din Brăila.
În general, oamenii au început să reacţioneze mult mai rapid atunci când surprind un caz flagrant. Deunăzi, un cititor ne povestea cu satisfacţie: „Am prins pe unul care buzunărea un bărbat în autobuz. Am făcut scandal şi l-am prins, dar omul, victima, n-avea bani în buzunar, ci un petec de hârtie igienică".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite