Harta Turistică a Brăilei. Vezi aici ce locații și clădiri au fost incluse în traseul turistic al orașului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harta Turistică a Brăilei a fost realizată de Primăria Municipiului în cadrul proiectului "Brăila - cultură, locuri, tradiții și obiceiuri străvechei", proiect pentru promovarea orașului.

Harta Turistică cuprinde 27 locații și clădiri simbol ale Brăilei. 14 dintre ele au parte și de câte o mică prezentare, istoricul și semnificația culturală a acestora pentru Brăila.


1. Hruba din Grădina Mare
În Grădina Publică, oază de vegetație a orașului, se regăsesc ruinele fostei cetăți a Brăilei, precum și una dintre intrările în canalele subterane de sub oraș, o adevărată rețea de tuneluri cunoscute sub numele de hrubele Brăilei.


2. Biserica Evanghelică
Comunitatea spirituală a germanilor s-a constituit în anul 1835, dar serviciul religios se oficia în diverse case particulare. Dezvoltarea economică a orașului și creșterea numărului de germani, au fost condițiile ce au dus la crearea casei de rugăciune în 1885, pe un teren viran situat pe B-dul Al. I. Cuza de azi. Actuala biserică luterană este rezultatul adăugării unui turn - clopotniță pe fața de est a casei de rugăciune. Biserica, aparținând stilului neogotic, este construită din cărămidă, având planul tip sală, boltită cilindric.


3. Biserica Armenească
A fost construită din inițiativa armeanului Artin Ceangi și cu sprijinul comunității armenești din oraș, între anii 1867 - 1871.


4. Biserica Romano - Catolică
Biserica este construită în stil roman și este făcută din cărămidă. În anul 1881 a fost înzestrată cu o importantă icoană "Adormirea Maicii Domnului", iar între anii 1925 - 1928, i se adaugă bisericii șase vitralii. În 1931 Biserica primește în dar un altar din piatră și marmură, lucrat în Franța, făcut de familia Jaque Vuccino.


5. Castelul de Apă
A fost ridicat între anii 1912 - 1913 ca o construcție modernă, înlocuind vechiul rezervor de apă din Piața Carantinei, prăbușit în anul 1892. Construcția finalizată în 1913, nu mai respectă nimic din proiectul inițial, fiind formată din centuri și contraforți, ce îmbracă la exterior rezervorul cilindric.


6. Insula Mică a Brăilei
Cea mai importantă sub aspect științific și turistic din salba celor șapte insule, are o suprafață de 9.559 ha, din care 6.566 ha pădure și 2.921 ha luciu de apă (include 18 iezere).


7. Biserica Bulgărească
Construcția bisericii începe în anul 1868 și reprezintă un document istoric de referință în raport cu perioada de maximă înflorire a orașului.


8. Templul Coral
Cunoscut și sub numele de Templul Nou, a fost construit în anul 1863 ca o necesitate pentru comunitatea evreiască a timpului, care era în plină dezvoltare.


9. Biserica Sfinții Mihail și Gavril
Situată în Piața Traian, biserica a fost geamie în timpul stăpânirii otomane (sec XVII - XVIII), fiind transformată în biserică ortodoxă în 1831, după ce orașul a revenit Țării Românești, prin Pacea de la Adrianopole. Construcția păstrează elemente de arhitectură orientală, fiind una din puținele biserici din România care nu are turle.


10. Biserica Lipoveană de rit vechi
Singura catedrală a Mitropoliei Ortodoxe de rit vechi se află în municipiul Brăila și este biserica credincioșilor ortodocși ruși veniți în Țările Române încă de la jumătatea sec. al XVIII-lea, în calitate de refugiați. Catedrala a fost ridicată în anul 1880, prin efortul lipovenilor din oraș, pe un teren donat de către Sava Ivanof Rucașinicov.


11. Parcul Grădina Publică
Cu o suprafață de 6,6 ha, grădina a fost realizată imediat după recucerirea orașului în anul 1833, pe o parte a perimetrului fostei cetăți turcești. Inițial s-a numit Grădina Belvedere, iar din 17 mai 1863 a primit numele de "Alexandru Ioan Cuza", tot atunci amenajându-se un loc permanent pentru fanfară unde să cânte săptămânal.


12. Biserica Sfântul Nicolae
Realizarea actualei construcții începe în anul 1863 și se termină în 1865, an în care biserica este pictată de pictorul Petre Alexandrescu, într-un stil de inspirație renascentistă italiană.


13. Biserica Greacă
În anul 1863, comunitatea elenă din Brăila își propune construirea unei biserici unde să se oficieze slujba în limba greacă, pentru cetățenii greci ai Brăilei și pentru echipajul celor câteva sute de corăbii grecești ce soseau anual în port. După primirea autorizației cerută în acest scop domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe 8 septembrie 1863 s-a pus piatra fundamentală a bisericii.


14. Strada Mihai Eminescu
Vechea stradă Regala care astăzi poartă numele Luceafărului, era strada de promenadă a Brăilei. Arhitectura veche a orașului încearcă să supraviețuiască: coloane, aticule, frontoane, ferestre, balcoane, feronerie, într-o diversitate atât de bogată, încât gândul te poartă cu mândrie la recentul statut al orașului de rezervație urbanistică. Deși renovată în mare parte, păstrează încă izul vremurilor cosmopolite de început de secol XIX.

Celelalte obiective turistice incluse pe Hartă sunt:

Centrul istoric cu Grupul statuar Traian, Parcul grădina Publică cu Ceasul floral, Muzeul de Etnografie, Chioșcul fanfarei, Casa Memorială Panait Istrati, Teatrul Maria Filotti, Muzeul Brăilei, Casa Goangă, Catedrala Nașterea Domnului, Faleza, Siloz Anghel Saligny, Patinoarul, Biblioteca Panait Istrati, Stațiunea Lacu Sărat, Portul Brăilei, Palatul Agriculturii, Palatul Administrativ, Parcul Monument, Parcul Lacu Dulce, Debarcaderul.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite